floating icon




Saturday, December 24, 2011

~~Solehah~~



"SOLEHAH terdidik untuk mendidik,
Terlahirnya SOLEHAH untuk memeberi bukan untuk menerima,
Ilmu yang ada pada seorang SOLEHAH untuk perjuangan seluruh generasi,
Inspirasi SOLEHAH mencetus kekuatan abadi,
Kehidupan seorang SOLEHAH hanyalah untuk Yang Maha Kuasa,
Kemanisan di wajah untuk yang sentiasa menyayangi,
Kelembutan disenangi oleh kekuatan iman,
SOLEHAH bukan perkataan kosong,
SOLEHAH perlu dicari dan tak datang sendiri pada kita,
Kedatangan SOLEHAH dinanti untuk membawa lembaran puji,
Dan kita wanita biasa harus menjejaki SOLEHAH.....

-"Wan Nor Mazuani Wan Mokhtar" (Naib Juara Solehah,TV Al-Hijrah

untuk renungan bersama..

cc:nana housemateku

Tuesday, August 16, 2011

Ideal type...

Assalamualaikum..
[RANDOM ENTRY IS RANDOM]
aq xtau kenapa..tp aq terpanggil tuk tulis entry seperti yg tertera diatas..
ideal type..
zaman skrang bila bercakap pasal bf,gf or jodoh ker..mesti perkataan "ideal type" nih aq terkuar gak..contohnyer
"ko suka lelaki mcm mana?"
"ko mesti nak awek yg cun kan?"
"aq kalo boleh nak laki yg beriman"
"aq nak cari org rumah yg pandai memasak,hormat org tua aq"..

ni lah antara dialog org2 skrng..(org dulu pon cenggini jugak)
td time tgh tumblring,tweeting, blog walking..tetiba jer aq terpikir pasal nih..melarat-larat smpi preparation for iftar..tgh dok potong bawang nk buat mee sanggul boleh dok terpikir pasal nih..(haru betol)..

persoalan di sini..
perlukah kita buat list berjela2 dlm memilih pasangan hidup??[perrgh,akukah yg menulis ini]


salah satu contoh..hehe

rasanya..kalo nk yg sebijik list diatas..jenuh jugak la..ada ker org yg seperfect itu..??

p/s:aq peram entry nih dr ramadhan haritu..huhu..anyway,this is sooo random,so please deal with it.. :)


Salam

Saturday, July 23, 2011

kisah sebelum latihan industri = wedding kakak..

Assalamualaikum..
akhirnya terupdate jua..hehe..LI aka latihan industri dh lama pon menutup tirai..tp den jer bru tergerak hati nk mengupdate n menceritakan sedikit sebanyak kisah sebelom perjalanan praktikalku inih..

Firstly,
nk cerita brapa hectic x hectic nya hidupku pas abis final exam 2 bulan yg lps..last paper hari jumaat 13/5/2011 pukul 5pm..kira menutup pintu exam hall lah aq nih..abis exam, salam2 , hugs n kisses skit ngn kawan2 n pastu trus balik kolej (x sempat nk touching2) coz nk settle byk hal lg. Settle sume hal,taxi dtg amik g kl sentral..tiket balik penang kul 10pm. dh naik train terus call kakak, kebetulan time call tuh pengantin lelaki baru jer abis akad nikah..owh betapa ruginyer aku terlepas majlis akad nikah kakak sendiri T_T..aku pon ucaplah congratz segala bagai n berayat-ayat skit seperti
-kita x leh tido sama2 dh nti
-x leh lepak ats katil gelak2 smpi pagi buta
-x leh shopping2 gila bagai dh...
tetiba terasa sedih..sapa x sedih bila kakak yg rapat2+akrib (akrab+karib; rasanya ank2 pakcik Rhaffor jer yg guna term nih) dh nk mulakan hidup baru ngn org lain..n tetiba jer suara kakak dh lain..nangis pulak kakakku yg kental ituh..aigoo..lg lah sedih T_T..


waktu first call..


bukti kakak nangis...huhu...

pas abis call sgla bagai saya pon buat lah perkara2 biasa yg slalu dibuat dlm train..baca novel yg berlambak2 angkut kt pesta buku, doodling,dgr lagu, punggah sume folder dlm lappy dan lain2..dlm pukul 6 lebih smpi station Butterworth. baba n mama mai amik.. sampai jer umah, dok fan-girling dgn perabot2 baru serta wet kitchen yg baru di renovate..trus berlari-lari anak naik tingkat ats coz x sabar nk tgk hantaran n blik pengantin!!!






sebahagian hantaran..FYI, sume hantaran mama decorate sendiri yer..hehe..hebat tak mak kami^^




tu dia abg ipaqku..hehe..

nk citer lanjut pon saya xder time majlis akad nikah itu..saya pon tengok gambar jer n dgr crita2 dr org2 yg berada di tempat kejadian waktu majlis tuh..huhu..


sebahagian rombongan pengantin lelaki..


minta restu dr saudara-mara..




rombongan pengantin lelaki


kaum2 ibu busy di dapur..

abis dh kisah akad nikah..smbg blik citer aq dok fan-girling dgn hantaran2 tuh..abis tgk hantaran..trus g dapur tolong mama mesin cabai aka cili yg nk masak tuk tetamu tghari nti..pulun lah aku blender sgla bagai..siap2kan apa yg x siap lagi..makcik2 kg pon dh pakat2 mai skit demi skit..dialog depa sama ja "lah yg nih ank mah ka? nombor brapa? awat x penah nampak pon"...
RILEX MAKCIK2 SEKELIAN...
ya saya anak mah, anak no.3.bukan dok australia pon x penah jumpa..sy jem jarang kuar umah..dh la balik sekali sekala..huhu..susah weh berdepan dgn makcik2 nih..serbu ikot dan jer..x sempat nk pkai helmet..pertayaan seterusnya "yg nih bila pulak nk kawin"..
persoalan itu dibiarkan sahaja..tanpa jawapan..makcik2 carilah sendiri..eden xdop jwpnyer..

kenduri umah pak cik Rhaffor mmg xpenah wat catering..kita bergotong-royong yer :)


khemah dpn rumah


breakfast dulu before buat kerja..


pakcik2 yg bekerja keras..FIGHTING!!!


nk buat gulai kot....


terima kasih byk2 kpd sume pakcik2 di kubang semang yg awal2 pg lagi dh mai menolong..


tabik spring kt pakcik nih..hehe..xtau la brapa byk nenas yg pakcik nih dh kupas n potong untuk buat rojak..DAEBAK ah!


semangat abg ngah potong daging..terdapat izwail disitu..si comel nk menolong jugak..sekali lagi KAMSAHAMIDA..terima kasih daun keladi esok sy kawin mai menolong lagi..^^

ok.dh abis citer gotong-royong memasak..

time hari kenduri tuh..saya ini agak blur2 skit..bkn skit tp byk coz bru smpi pagi tuh so xtau apa pon perancangan dorg n senarai tugasan mmg takde pon tertulis nama Amal..so menyibuk kt sana jap sini jap menolong apa yg patut..

ku sangkakan panas hingga ke petang rupa-rupanya...tuu diaaaa hujan lebat di tengah hari..huhu..hujan rahmat..pengantin smpi lewat.. bkn lewat, tp pengantin tak dapat keluar dari kete coz hujan lebat sgt..saya selaku yg takde tugasan ini pon meredah lah hujan, air lopak sgla bagai g smbut rombongan pengantin dgn berbekalkan payung2 yg dikutip dr tetamu2 yg dtg..huhu..drama jugak lah time tu..

tp alhamdullillah dh agak nk petang skit hjn dh sereyat (rujuk entry mari berbahasa penang kalo nk tau maksud perkataan ini).Tetamu mai bagai nk rak pas abis hujan tuh.jenuh jugak la baba n mama bersalam-salaman..tp jgn risau lauk banyak..hehe..

nk crita pon byk sgt benda yg terjadi time majlis nih berlangsung..jd tgk gmbr je lah..yg pasti gambar saya xdak yer..ottoke?? wae?wae?wae?


pasukan marhaban :))


terbaek dr Kubang Semang


mama bersalam-salaman ngn tetamu yg dtg


mentara menjalankan tugas masing2




kakak :)


cadar yg macam cake..keke

alhamdulillah..
segalanya berjalan dgn lancar. lauk x membazir, mug n kacang tuk tetamu pon x kurang, sedara-mara n org kampung pon ramai yg dtg.. :)

untuk kakak n angah or abg masri,
CONGRATULATION!!!
semoga berbahagia hingga ke ank cucu (ayt standard)..
wlpon kamo dh berkahwin kakak,tp kita still boleh lepaking kt bilik smpi 2-3 pagi..n cuddling ats katil mama n baba smbil gossip2 skit..xde hal pya..muahahaha..

untuk my lil sis aka widad rhaffor,
nk langkah bendul?? silakan.... :)) tp kete sebijik yer..

Sekian terima kasih..

Wsalam..

Friday, June 10, 2011

Contengan Jalanan..

Assalamualaikum..
bukan dtg utk membuat review..
cuma mahu berkongsi..a few quotes dr contengan jalanan yg 2-3 minggu nih byk membelenggu pemikiran aq..
x dinafikan..kisah fend n k2 mmg benar2 membuka hati aq..
menangis..bukan menangis sebab cinta terlarang coz hlovate bukannyer novelis cinta lovey dovey..
tp menangis mengenangkan diri yg masih bingung, masih blur, yg masih cetek dgn ilmu agama..
kisah fend n k2 lebih menusuk hati aq dari kisah AO n minn..aq pon x pasti kenapa..
anyway, thanks n congrats hlovate..

..Muzik itu adalah bahasa yang ungkapanya tak perlukan kata-kata

..Masa tak pernah menunggu manusia

..Kalau bersama waktu susah senang dan makan berkongsi pinggan, tu baru namanya kawan sepanjang zaman

..Cinta pada seni memang mudah;cinta yang tak perlu bersambut dan rasanya tetap juga indah

..The man that decided to change on 12th hour dies on the 11th

..Yang nyata, kasih sayang memang melengkapkan bahagia. Tak kisahlah dalam bentuk apa atau daripada siapa

..Cukupkah sekadar harta, kerja dan keluarga jagi sebab untuk berputih mata kalau itu hajat yang tak tercapai sebelum tinggalakn dunia

..Hidup di dunia ini seperti perjalanan yang terlalu panjang and terlalu banyak perhentian sementara, hingga kadang2 terlupa sebenarnya diri ini nak ke mana

..Kena merancang masa depan kalau nak senang. Tapi duit itu bukan dibuat kiblat, hanya dibuat alat

..Kalau ada kemahuan dan usaha, 'halangan' tu adalah satu perkataan yang tak ada makna apa2

..Masalah takkan selesai dengan hanya main falsafah

..Hidup tak ada cita2 itu namanya hidup sia-sia

..Semua org sebenarnya sama saja, tak ada beza. Tapi kehendak diri sendiri yang sebenarnya mampu buat kita jadi luar biasa

..Biarlah kerja lelah asalkan masih boleh ketawa, daripada kerja tapi berendam air mata

..Sungguhla org kata, nikmat yg ada takkan terasa selagi ianya tak lenyap daripada depan mata

..Perasaan apabila terjaga dari minpi, itu namanya realiti

..Kalau kompas tersilap arah, perlu berpatah balik walaupun payah

..Benih baru nak bangkit disiram dengan air dan baja.Hati baru nak bangkit kena disiram dengan apa?

..Kalau org kata nak buang tatu di kulit tu sakit, nak buang tatu dosa di hati lagi perit

..Tunjukkanlah kami jalan yang lurus~ (al-Fatihah: 6)

..Dialah yang menjadikan bumi itu mudah bagi kamu, maka berjalanlah di segala penjurunya dan makanlah sebahagian daripada rezeki-Nya.Dan hanya kepada-Nyalah kamu (kembali setelah) dibangkitkan ~ (al-Mulk:15)

..Kemudian, sesungguhnya Tuhanmu (mengampuni) bagi orang-orang yang mengerjakan kesalahan kerana kejahilannya, kemudian mereka bertaubat sesudah itu dan memperbaiki (dirinya), sesungguhnya Tuhanmu sesudah itu benar-benar Maha Pengampun lagi Maha Penyayang ~ (an-Nahl:119)

..Katakanlah: Sesungguhnya solatku, ibadatku, hidupku dan matiku hanyalah untuk Allah, Tuhan semesta alam. ~(al-An'aam:162)

..Sesungguhnya Kami menciptakan segala sesuatu menurut ukuran (seperti ketentuan yang tertulis di lohmahfuz sebelum kejadian mereka). Dan perintah Kami (ke atasnya) hanyalah satu perkataan seperti sekelip mata. ~(al-Qamar:49-50)



*Chapter 48*


The man who dicided to change on the 12th hour dies on the 11th.
Hampir sungguh rasanya cerita itu dengan diri.
Tapi Chad tak pergi di jam kesebelas, alhamdulillah. Chad sempat cari erti hidup, alhamdulillah.
...
...
...
Dear sis,
We met for a reason.
He guided me through you.
He made me decide
to change on the 10th hour.
Though chances are that we're never
going to meet again,
I thank you.

Dearest Chad,
Aku rindu kau.
Aku sayang kau.
Ada rezeki kita masuk syurga,kita jumpa kat sana, bro.

...
...
...
Allah telah pastikan di lohmahfuz, untuk dituliskan bahawa ajal Chad adalah pada 1 Syawal,selepas dia selesai solat zuhur. Telah dituliskan di takdirnya yang hayat Chad hanya 25 tahun yang masih muda. Telah dituliskan di takdirnya yang nyawanya meninggalkan jasad setelah bermaafan dengan kaum keluarga. Telah dituliskan di takdirnya bahawa motor Tok Wan akan bertemu hentaman lori kuari haram pada hari raya dengan Chad ditengah-tengahnya. Telah dituliskan di takdirnya bahawa Chad hanya akan pulang kepada Dia setelah mula kenal semula Dia itu siapa.
Hisab dan timbangan amal itu semuanya di bawah kuasa Allah. Moga-moga Allah sayang Chad dam mudahkan urusannya di sana.
...
...
...
Pulanglah pada Dia, Chad. Moga kepulangan yang bukan sia-sia.
Tiap-tiap yang bernyawa pasti akan merasai mati.
Kami akan menguji kamu dengan keburukan dan kebaikan
sebagai cubaan (yang sebenar-benarnya). Dan hanya
kepada Kamilah kamu dikembalikan. ~ (al-Anbiyaa':35)







credit: contengan jalanan by Hlovate



with love,
SadaqahAmal :)

Thursday, June 9, 2011

random

again....random post is random..
just nk bgtau..aq dh abis study..skrng tgh buat latihan ilmiah aka praktikal di unit patologi Hospital Kepala Batas..
n nk inform bahawa..
blog ini aq hidup balik utk masa akan dtg walaupon tinggal nyawa2 ikan /huhu..ikot kerajinan..


yg pasti
sekarang aq ada misi..
misi mencari ERTI HIDUP :)
semoga dipermudahkan segala urusan..
Amin..


Love,
SadaqahAmal

Saturday, May 7, 2011

SELAMAT HARI IBU :))

saturday, 12.23am
Assalamualaikum
wow dh lama x update blog...
tp hari nih nk update juga..baru siap mengedit thesis japg nk smbg study plop..
nk update coz esok hari ibu.. :))
tp bak kata nooraida ahmad..aka cik comot kita..
bukan hari2 ke hari ibu...yer comot..mmg btol pon kata2 anda itu.. :))


pic mama di Mekah

to MAMA,
Happy Mother's day...
mayb mama x sempat nk baca entry nih hari ni..tp xpe baca la hari2 ln coz i know my mum skrng tgh busy dgn preparation di saat2 akhir tuk wedding kakak..

MAMA,
thanks for everything...
dr kecil smpi besar mama tabah membesarkan ktorg..yg suka menangis gilak2 bila nmpk strangers..yg nk dukung jer 24/7..yg xmau kt org lain selain mak dia jem..huhu..(payah juga tuh)..
ucapan terima kasih yg x terhingga-hingga.. mmg xdpt nk diungkapkan dgn kata2 betapa berterima kasinhyer sy kpd mama sy yg sentiasa sabar jer melayan karenah 4 anak daranya..hehe
thanks coz slalu tunaikan apa saja yg sy minta..hehe..walaupon kdg2 ada yg x dpt..tp mostly mmg dpt..THANKS MAMA N BABA TOO..

MAMA,
sorry lah coz segala kekreatifan mama n kehandalan mama memasak x penah pun turun kt anaknya ini..huhu..
tp janji nti time cuti akn belajar masak bersungguh2 n belajar menjahit segala bagai..

apa lagi yg nk kena bljar...hurm..nti mama listkan lah..


mak ngn anak yg muka x brapa nk sama..huhu

MAMA,
thanks coz selalu jem layan bila sy calling2 dr um nih..citer itu citer ini..walaupon kdg2 mama dgn ngantuk nk tido or tgh nk g masak or tgh menyapu sampah kt umah..tp still layan juga..hehe..kwn2, bila kita rasa terlampau gundah-gulana silalah menelefon ibu anda..sure pastuh leh rasa lega jem..
n sorry juga mama..coz ankmu ini bukanlah anak yg rajin call kg. sgt pon..
kalo call pon.."mama, call balik"..(tp ni dulu time 1st yr, skrng x dh..hehe)..
kdg2 smpi mama kata.."laaa igtkan dh x igt kt rumah"..huhu sorry sorry sorry..kdg2 bkn xnk call, tp busy..
tp igt Amal ..sebusy manapun..parents jgn dilupa..


my mum x suka bergambar sgt..so sgt la pyah nk cr pic yg ada mama..tp nih time b4 g semayang raya..hehe smpt snap 1 pic..


MAMA,
thanks coz slalu sponsor baju yg cantik2 (thanks to baba juga)..taste mama n baba dlm memilih baju utk anak2 mmg da best..x penah diragui kehandalan dorg memilih baju kurung yg kena jer ng taste ktorg..hehe

MAMA,
sila maintain kan awet muda itu..keke..sila bg petua (dh bg pon tp xpenah nk ikot)
mama sy mmg cantik..hehe..

MAMA,
byk lg nk tulis..tp akan amik masa berhari2 rasanyem..hehe
apa-apapun..just wanna sayzz:

I LOVE U SOOOOO MUCH...
MAY ALLAH s.w.t BLESS..
please take care of urself
jgn keje teruk2 sgt..rumah tuh bg maid jem kemas..wahaha.,.or widad ker..hehe..
jgn risau2 kan kami berempat ini sgt..seorg dh kawin,sorg lg dh nk kawin..tinggal 2 org lg yg bujang hehe..insyaAllah sy akan jaga diri baik2..n jaga widad juga (adik tersayang yg seorg itu)..n akan sentiasa ingt segala pesan mama n baba../promise! :))



sekian..
HAPPY MOTHER'S DAY utk semua yg bergelar ibu juga :))..


WSALAM..

Pages