floating icon




Monday, August 13, 2012

Dear Allah; A du'a for my future husband ♥



Assalamualaikum..

O Allah! Please grant me the one
Who will be the garment for my soul
Who will satisfy half of my deen
And in doing so make me whole

Make him righteous and on your path
In all he'll do and say
And sprinkle water on me at Fajr
Reminding me to pray

May he earn from halal sources
And spend within his means
May he seek Allah's guidance always
To fulfill all his dreams

May he always refer to Qur'an
and the Sunnah as his moral guide

May he thank and appreciate Allah
For the woman at his side

May he be conscious of his anger
And often fast and pray
Be charitable and sensitive
In every possible way

May he honor and protect me
And guide me in this life
And please Allah! Make me worthy
to be his loving wife

And finally, O Allah!
Make him abundant in love and laughter
In taqwa and sincerity
In striving for the hereafter!



by : كلنا مسلمون (We All Are Muslims)
credit to: I♥Muhammad@facebook

May Allah grant all the Muslim sisters with such husbands... Ameen! :)♥



i've bold a few quotes that i love.. :)

but hey sister especially you,Amal!!,please please please...if you want a super duper fantastic,awesome n charming husband..please change your inner self n lifestyle first..Islam di hati,bukan Islam di mulut..(peringantan untuk diri sendiri)

bukan mudah tuk membina baitul Muslim..
kalau husband anda superIman sekalipun tp anda masih di tampuk lama..masih tak nk berubah..takdak maknanya jugak..
at least berusaha ke arah kebaikan
berusaha tuk jadi lebih baik..
berazam tuk menjadi isteri solehah..

melahirkan ummah yg hebat memerlukan usaha dr kedua2 pihak;husband n wife
sebab tak semua org sempurna..kita bukan maksum
so..saling melengkapilah antara satu sama lain..
top-up la mana yg perlu..buang ego tuh amal.(sungguh aq seorg yg egomaniac;sometimes [-.-"] )
terima segala nasihat baik org..nasihat menasihati,ingat mengingati..


aritu,bila heart to haert dgn mama,
mama ada pesan..
"tak kisahla kita nk pilih pasangan yg mcm mana pon,yg penting kita boleh terima dia seadanya,n dia boleh terima kita seadanya"

"cari yg boleh bimbing kita,yg boleh guide kita pasal tajwid,mcm mana nk baca al-Quran dgn betul,yg boleh kejut kita qiam.mungkin waktu muda nih tak rasa lg,tp nti dh tua2 baru kita sedar yg pentingnya tuk cari husband yg ilmu agama dia lebih tinggi dr kita"
then aq reply dgn "memang dh rasa pon sekarang nk kena cari species2 cenggitu,tp masalahnya,nak cari kat mana?hehe"

"amal,dengaq ni mama nk cakap,kalau kita nk husband yg baik,yg soleh, kita kena ubah diri kita dulu.istiqamah dgn apa yg kita buat sekarang.jgn nanti tersasar plak,berubah balik"

sungguh,aku tak nak kembali ke zaman jahilliyah dulu..cukuplah dh 23tahun hora2 berjima-jimba hidup berlandaskan Islam..bukan mengamalkan islam..ada beza Islam dan islam yer :)


May Allah s.w.t bless~~

Salam..


pssstttt:pasnih aku yakin n jamin ada yg akan bertanya,"ko nak kawin eh amal?" seperti yg selalu dorg tanya..
sesungguhnya n bahawasanya aq tidaklah bakal menamatkan zaman bujang lagi =.=
apa yg ditulis,kebanyakkannya dtg dr hati,dr pembacaan,dr perkongsian,dr pemikiran..
tuk persediaan masa hadapan..

plot untuk love story kita biarlah Allah yg draph-kan,biarlah Allah yg nukilkan..biarlah Allah yg tentukan..He knows Best..saya percaya pada Allah..sebab kerana Dia,saya lahir di dunia ini..

Tuesday, August 7, 2012

#mabitKLCC



15 Ramadhan 1433
Assalamualaikum..
last saturday...another priceless moment dh berjaya dipahatkan cantik2 jer dlm hati ni..

yup.sgt priceless..

first time mabit di masjid..first time ikhtikaf yg agak lama di masjid..first time tido beralaskan carpet masjid..first time spread kaya ats roti tuk sahur..

sungguh..moment indah yg tak akan dilupakan..insyaAllah..

mungkin pada org lain..alahai dh biasa la buat benda2 nih semua..tp bg aq,bg insan yg baru diketuk pintu hati dgn tarbiyah dr Illahi..ini satu yg luar biasa..satu perkara baru..

mula2 bila kakak naqibah cakap kita akan iftar-ing n mabit di masjid Asy-Syakirin KLCC..diri ini byk sungguh persoalan..nk tido kat mana,org masjid tak kisah ker..

tp bila smpi pada waktu dan ketikanya..amboi.rasa cam lain pulak..rasa tenang..walaupon org sesungguhnya sgt ramai!..mulanya,pagi sabtu tu byk betol hal yg berlaku smpi pikir 2-3 kali jd ke aq nk g mabit nih..tp bla dh nk dekat petang,mula rasa keinginan yg membuak-buak nk ke sana..sebab rasa diri dh sgt down n perlukan suntikan2 semangat dr akhwat2 bulatan cinta dan rindu nk bertandang ke rumah Allah..trus tak pikir panjang,siap2 barang,msg kak fifi n pegi je..

bila waktu pengisian selepas taraweeh,kakak naqibah terchenta ada pesan.."walau apa pon niat kita sebelum nih,tp sekarang sila la ubah mind-set kita..dtg sini hanya kerana Allah s.w.t." ..

dan aq tersenyum..sebab pagi rasa mcm lain.petang rasa mcm lain..terima kasih Ya Allah kerana membuka hati ini disaat2 akhir..



akhwat2 till Jannah sy..cik fifi yg bertungkus lumus membawa makanan wlaupon dipesan berkali2 oleh kakak naqibah utk tidak membawa apa2 coz makanan mmg disediakan..hehe..mister potato n twisties cik fifi dihidangkan time moreh n sahur..first time makan jajan time sahur..hehe


tu diaaa kebanggaan Malaysia..masjid Asy-Syakirin terletak bersebelahan KLCC


dh nak smpi ..dh nak sampai.. dh nak smpi..


suasana di dataran masjid Asy-Syakirin


dimana kita berada al-Quran jgn dilupa...jadikan Quran sbg teman sejati sehidup semati :))


hidangan tuk iftar..terima kasih Masjid Asy-Syakirin.FYI, bubur lambuk itu sgt sedap!!rasa nk minta 2 mangkuk [-.-']


sebelum taraweeh...bertaaruf dgn sister2 bulatan cinta yg lain..berborak2 dgn kak shima..byk benda yg dibincangkan..terutamanya isu Palestine..SubhanAllah n thank you Ya Allah coz menemukanku dgn kak shima..she is sooooo fantastic..masyaAllah..kak shima skrng bekerja dgn Aqsa Syarif,sebuah badan NGO..sy pasti anda semua kenal dgn pertubuhan Aqsa Syarif if uollzz ada amik tau pasal saudara se-Islam kita di Palestine..dan kak shima ialah salah seorg aktivis yg menyertai rombongan ziarah Gaza pd Ramadan tahun lepas..


suasana moreh.. :)


terkesima mendengar bacaan al-Quran adik comel nih..masyaAllah,mendayu n lancar...tabik spring lah kt adik nih!


aktiviti taaruf dgn semua sisters yg hadir ditemani dgn keindahan cahaya KLCC..sungguh Allah Maha Kuasa Maha Agung..


OTW hantar kak sarah ke pintu KLCC..breathtaking view..smbil berjalan,smbil mendengar celoteh kak sarah n kak hidayah..bercerita pengalaman dorg di Kota Suci Mekah..SubhanAllah..dorg kata cahaya di sana lg berganda cantik dr KLCC nih..buat aq lg meronta2 tak sabar nk ke sana..insyaAllah,kalau ada rezeki n dipanjangkan usia.... :)
dataran KLCC penuh dgn lautan manusia..lautan remaja..tetiba tringat zaman jahilliyah dulu.tp xde la lepak mlm2 kt KLCC..tp still ada lepak menghabiskan msa dgn sia2 kt kolam KK7..masyaAllah..

rasa sedih..rasa pilu..kalo nk kenangkan balik zaman dulu2..

lagi rasa sedih n pilu coz masih tak berkemampuan nk bw remaja2 skrng tuk mencintai masjid..

sedih meilhat kelibat anak2 dara dgn sang teruna duduk berkepit smbil menghayati keindahan lampu2 di sekitar klcc..sedangkan tak jauh dr tempat dorg berdating tuh,kedengaran sayu2 suara tok imam mengimamkan solat taraweeh..

kata kak dayah..rugilah mereka n rugilah kita kalau kita tak bersungguh2 grab fadilat bulan Ramadan nih..
sungguh hanya org2 yg beruntung saja dpt merasai kemanisan Iman..
jgn salahkan Allah jika kita tersasar dr agamaNya..jgan salahkan Allah kerana tak bg hidayah..
INGAT!!!
Hidayah perlu dicari,bukan dinanti..

qiam n sahur..kenangan terindah lg!!!
byk bezanya qiam di rumah n di masjid..
kalau di masjid,tak terlewat bangun coz ada saja sister2 yg akan tolong kejutkan
kalau di masjid,alarm clock nya = bacaan2 indah kalimah Allah.zikir dan selawat..secara LIVE..bukan dr mp3 hp or ipod ;)

malangnya,tak sempat nk snap pic sewaktu sahur..sungguh ketenangan yg dirasai mmg tak dpt nk dibandingkan dgn moment2 lain..

tenang

bercucuran air mata menangisi dosa2 lampau
bacaan2 kalimah Allah yg sentisa mengetuk pintu hati..
sungguh..aku rindu nk rasa setenang tuh..disaat ini..

bersahur bersama sister2 bulatan cinta = priceless moment..
menu-nya biasa2 saja..roti kaya and roti berjem anggur..air vico :)
tp..sebab dibuat dgn penuh kasih sayang n ikhlas..semuanya jd sedap.weee.alhamdulillah.


sayonara masjid asy-Syakirin..ada rezeki,ada kelapangan waktu, n jika dipanjangkan usia dan diizinkan Allah..InsyaAllah kita bertemu lagi..nanti..:))


selesai dhuha..kami pon pulang~~~ Alhamdulillah


May Allah s.w.t bless~~

Salam :)

Saturday, July 14, 2012

I LOVE YOU FOR THE SAKE OF ALLAH S.W.T

Assalamualaikum..

sy dlm kesusahan waktu ini..diuji oleh Allah..hp yg sebelum ini sunyi sepi tp skrng dihujani msg2 pemberi semangat,doa2 dr mereka2 yg tersangat istimewa bg sy..

yup..mereka adalah teman,kwn,sahabat yg tak penah say 'No' bila kita minta pertolongan..
mereka sahabat2 diwaktu susah n senang..

bila dlm kesusahan kdg2 baru kita nk menghargai kawan..sungguh ujian dr Allah mmg byk memberi pengajaran..

buat sahabat until Jannah ku..thank you for everything..saya sayang kamu semua hanya kerana Allah s.w.t ..korg mmg a gift yg tidak ternilai yg Allah pinjamkan sementara pd saya..




Salam

~~May Allah s.w.t bless

Sunday, June 17, 2012

Marriage..&...Imam ;)

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
Assalamualaikum..

2-3 arini asik terpikir pasal satu benda...perkahwinan..hurmm..out of nowhere tetiba menjadi topic perbualan harian dgn housemates n labmates..huh? tetiba je kaannn..maybe sebab asik dok dgr ramai sgt sahabat2 seperjuangan dulu yg bkl meninggalkan zmn bujang dorg tak lama lg..
aku terpikir..
apa yg ada pada perkahwinan?



ada terbaca di timeline twitter.tweet from @SuhaibWebb: It is important to look at marriage as a process instead of an event.

betul la kan? marriage tuh mmg satu process..zmn skrng nih jer org dok buat dia jd event yg grand!

process apa?

process tuk memperbaiki diri..n aq sgt bersetuju dgn kata2 hana

"proses kpd pembinaan ummah (UA) dan juga proses kpd pembentukan diri, pasangan, keluarga, askar kecil ke arah yg lbh baik dlm meraih mardhatillah." [Hana,2012]


SubhanAllah..sejuk mata :)


si kecil pon pandai menutup aurat.. :)


dan sy membalas comment dgn ini

" Btol tu hana :).. Tak berani nk berkata lebih coz akak msih blom dlm process itu atau melalui process itu..tp yg pastinya mmg ada yg tak kena dgn wedding ceremony zaman skrng..adat didahulukan suruhan Allah diketepikan..sentiasa berdoa bila tiba masanya nti sy tak termasuk dlm golongan yg men'dayus'kan suami di hari pertama pernikahan..May Allah s.w.t bless us :)) allahualam.."

n hana tanya "ada eh terminology men'dayuskan' suami" akak?

bg saya,ADA!!

pernah terbaca n pernah terdengar ceramah ustz.kazim di youtube..nak ke kita para muslimah tuk mendayuskan suami di hari pertama perkahwinan kita..as in pada majlis resepsi dan akad nikah?..

apa maksudnya nih?apa yg kita buat smpi husband kita boleh jatuh dayus..cuba go through link nih :)


kdg2 kita terlupa..dlm kita berseronak di majlis perkahwinan sendiri,kita dh mengheret suami ke neraka..menunjukkan kecantikan melampau di hadapan khalayak ramai itu juga dh jatuh dosa..huhu..kecantikan seorg muslimah itu hanyalah tuk tatapan suaminya saja..bukan tuk tatapan para photographer..

mungkin ada yg berkata cruelnya Islam nih..itu tak boleh ini tak boleh.

tp bg saya Islam Itu Indah..cukup cukup Indah..Allah muliakan para muslimah..bersyukurlah kita..sy masih lagi dlm proses mendalami Islam..menghayati keindahan Islam..belajar menjadi muslimah sejati..bila makin belajar.terasa diri ini dihargai. :) seriously Islam itu sgt sweet..n diri ni pon meronta2 nk jd muslimah yg sweet :))

dan aq sgt bersyukur..dikurniakan parents yg sgt amik simple bab2 kenduri kawin nih..hehe..dan saya suka..tak payah buat pelamin,no photographer,no dj..baba kata yg penting tuk menghebahkan yg ank kita dh kahwin n nk jamu makan org2 kampung..dats it. :)
dan lg bersyukur bila dpt parents yg tak kisah pasal duit hantaran..kata baba "kita bukan nk jual anak,ank kita buka perfect nk letak smpi beribu2..asalkan menantu tak pukul anak kita suda" ."nti bila menantu buat loan sebab nk kenduri,lepas dh kawin anak kita juga yg susah.hidup dikelilingi hutang"..dats my luvly baba..sgt sweet..I love you baba n mama..sgt2 syg!!!

so.tuh baru jer pasal hari perkahwinan..mcm mana plak hari2 selepas perkahwinan tuh??dulu tak pikir pon..bla kwn2 ajak g kursus kawin..lek luu awal lg nih..tp bila pikir2 balik..umur dh 24 kot.at least u kena pikir jugak.wlpon skit amal..

so bg saya.perkahwinan tuh mmg satu process.process tuk belajar hidup dgn org lain.bak kata hlovate.housemate baru berlainan jantina..huhu.process tuk membentuk baitul muslim.process tuk membentuk ummah or melahirkan generasi yg satu hari nti dpt menegakkan agama Islam n meneruskan dakwah n tarbiyah yg pernah dibw oleh ayah n ummi dia satu masa dulu :) ........owh sgt sweet kalo ank sendiri nk sama2 berdakwah juga nti..mcm mujahid (ummi han's son) :))

senang ckp.tp x semudah itu Amal..huhu
tuk membina baitul muslim..diri sendiri kenalah hebat dulu.
dh betul2 ke diri ni say goodbye..sayonara pada jahilyah 24thn lps?
dh betul2 ke diri ni sujud n patuh pada arahan Allah s.w.t n mengamalkan amar makruf nahi mungkar?
dh betul2 ke diri ni mengamalkan sunnah Rasulullah?

susah.rasa sgt susah..dats y lah kena cari si housemate baru aka inche husband yg boleh bantu kita ke arah itu..bukan yg bw kita tersasar jauh dr Islam

mungkin skrng solat sorg2 or kdg2 berimamkan housemate sndi...nti solat berimamkan si suami..huhu

mungkin skrng bgun solat malam liat sungguh.InsyaAllah satu hari nti ada org yg tolong kejutkan n tolong temankan..mcm mama n baba :)

mungkin skrng baca Quran sorg diri..nti2 boleh bertadarus dgn si suami../dh cam pantun plak @_@

no wonderlah byk artikel yg ckp..kita bukan sahaja mencari seorg suami.kita mencari seorg imam..yg boleh bw n bimbing kita kepadaNya..yg sama2 aim tuk ke JannahNya../beauty!!



ada terbaca one of my friend pya status di fb

"Marry someone who will make you fall in love with Allah every single day..#IniYangIslamAjariKita :)" [Iqbal,2012]

sy sgt bersetuju dgn kenyataan ni..

kita kena pikir balik, kita hidup di dunia nih tuk apa?
dan trus terpikir ayat [51:56] "Tidaklah Aku ciptakan jin dan manusia melainkan tuk mereka beribadat kepadaKu" ..

"And I did not create the jinn and mankind except to worship Me."

kita hidup di dunia ini utk memperhambakan diri pada Allah..kepada Pencipta kita..
dats y kita kena

Marry someone who will make you fall in love with Allah every single day..cintakan Allah melebihi segala2nya..

n pasagan kita kena tahu yg dia ialah org yg ke-3 dihati kita..Allah s.w.t dan Rasulullah s.a.w yg sepatutnya bertakhta plg tinggi di hati kita ;)

semoga Allah mempermudahkan segala urusan (jodoh).n semoga dikurniakan imam yg dpt membimbing n sama2 ke JannahNya..Ameen..



psssttt: tiada istilah Islami couple di dlm Islam..kalo dh berkenan..nikah is da best way :) (emm greatest way i think..hehe)

picts:credit as tagged..if no tag,credit to the owner of the beautiful pics :)

May Allah s.w.t bless~~

Salam

Saturday, April 28, 2012

being a muslimah

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
Assalamualaikum..

rasa janggal bila ada yg menegur..awak dh berubahlah..kenapa awak jadi alim?Ya Allah..perkataan alim tuh sgt besar..dlm maknanya..

sy mmg dh berubah..sikit..hehe..




mungkin dulu kurang Islam dlm diri ni..tp skrng cuba tuk mengIslamkan diri ke tahap yg lebih tinggi..
kenapa cakap mcm tu?

sebab dulu..Islamnya di mulut saja.bukan benar2 di hati..

Alim? sy bukan alim.i'm just being myself.menjadi seorang muslimah sejati.appearance sy mungkin dh berubah.tp itulah yg sebenarnya tuntutan Islam yg dahulunya saya pandang remeh.seorang wanita yg beragama Islam yg percaya dan mengakui hanya Allah Yg Maha Esa n Rasulullah s.a.w adalah pesuruhNya diwajibkan menutup aurat.hanya telapak tangan dan muka sahaja yg boleh didedahkan..tudung perlu dilabuhkan.
sy hanya mematuhi arahan Kekasih Hati sy yg Satu.. :)

bak kata fifi "org pndg appearance amal ;) yg nilai alim ke x kite Allah..biarlah org nk ckp ape, janji Allah tahu kite dimana di mata Allah ;)"
dan aku reply tweet dia "aa.tetiba rasa pelik.coz diri sendiri xtau dimana thp keimanan tu..solat still gak kdg2 lwt.so im not dat alim" :))



kalo appearance sy sebegini.tak semestinya saya alim.sy still kdg2 tersasar..
solat ada kalanya lewat,lupa tuk berzikir,lupa tuk bersyukur..jadi.jganlah pandang seseorng tuh dari segi penampilannya saja.dia hanya berpakaian berlandaskan Islam.

dan ada pulak yg tya."bila waktu turning point ko?"
dh rasa mcm artis2 yg berhijrah plak..

tp aq yakin ramai yg anggap penghijrahan ni disebabkan aq tinggal di Hillpark.bersama adik2 pengajian Islam (akak sayang korang semua)

..sebenarnya.dh lama nk berubah.sejak baca contengan jalanan waktu zaman praktikal.dh byk buat aq terfikir.kenapa aq masih ditahap ini.hidup aku ni untk apa sebenarnya.so aq ubah sikit gaya hidup.tp sikit jela.org tak perasan pon.

but.frankly speaking.senang tuk berubah.tp istiqamah itu sgt sukar.
mula2 paksa diri.tp lama2 dh jd sebati.dh jadi ikhlas.n bertukar pd cinta :)

smpi sekarang aq sentiasa berdoa supaya Allah sentiasa menguatkan iman aku.jgn tersasar.dan istiqamah dlm perubahan ini.

baba n mama..percayalah.anakandamu ini betul2 nk berubah.dan doakanlah supaya apa yg sy lakukan ini akan berterusan dan sentisa diberkatiNya..berkatilah anakandamu ini.tanpa keberkatan ibu n ayah.jgn haraplah nk dpt keberkatan dr Allah..n sila tegur jika nmpk diriku ini tersasar dari jalan Allah s.w.t..
dosa sy pada baba n mama..berbukit or bergunung mungkin..tp sy sentiasa berdoa agar Allah mengampuni dosa2 ku yg lalu.sentiasa berdoa agar penampilan,iman di hati tidak berkurang tp makin meningkat hingga sampai waktu dijemput Illahi kelak.

tak seronoklah kalo tetiba bila dh makin tua nti.dh berubah ke zaman jahiliyyah balik.. :( sentiasa tetapkan iman Amal..

ada yg bertanya..kenapa dh tak byk ckp sekarang..sebab sy rasa dosa sy byknya dtg dari mulut..kesian mulut.bukan salah mulut pun.salah diri sendiri.bila byk berkata2 byklah dosa yg terkumpul.dlm sedar or tak.itu yg paling aq takut.
telinga kdg2 masih mendengar bnda2 yg berdosa.
mata masih melihat maksiat
tangan dan jari kdg2 masih menaip benda2 yg menjurus ke arah kemungkaran..nauzubillah

adik2 di hillpark sumber ilmu yg berguna.terima kasih ats segala tunjuk ajar.tak jemu menjawab soalan2 yg ditujukan..

kakak naqibah n usrahmate yg sentisa menjadi tempat mengadu.setiap minggu mesti ada segmen "Problem Amal tuk minggu ni" n mereka tak jemu mendengar n bg nasihat.terima kasih.hanya Allah saja yg tahu betapa saya syang bulatan cinta ini..

fifi teman yg sentiasa bg semangat.insyaAllah susah senang.aku tetap dgn ko.BFTJ

labmates di mycology.teman ke majlis2 agama.teman beli buku berbuah2.teman cari restoran best2 tuk lunch.teman yg tolong tag kalo ada seminar,kursus,majlis agama,pesta buku,jualan mega..haha.tak dinafikan kami ada persamaan yg terlalu byk.gila buku.gila cari ilmu.gila shopping?..hehe..terima kasih.




aq sekarang sedang berusaha menjadi seorang daie..dakwah dan tarbiyah bukan hanya untuk para ulama,ustaz ustazah.mereka yg beragama Islam WAJIB berdakwah.walaupon ilmu kita tak setinggi mana,tp dgn ilmu yg cetek itu kadang2 dpt merubah segalanya..
nasihat menasihati ingat menginganti seharusnya menjadi lumrah seorg insan bergelar daie..

Dan janganlah kamu merasa lemah (dalam perjuangan mempertahan dan menegakkan Islam), dan janganlah kamu berdukacita (terhadap apa yang akan menimpa kamu), padahal kamulah orang-orang yang tertinggi (mengatasi musuh dengan mencapai kemenangan) jika kamu orang-orang yang (sungguh-sungguh) beriman. [Ali-Imran 3:139]

saya tak nak kembali ke zaman jahiliyyah dulu.cukuplah 24tahun yg lepas..berubahlah Amal..hanya kerana Allah s.w.t




May Allah s.w.t bless~~

Salam.

*pics:credit as tagged :)

Wednesday, April 4, 2012

Bulatan cinta saya ♥♥♥

Assalamualaikum..



mungkin ramai yg pandang sepi jer pasal usrah
tp inilah bulatan cinta saya :)
frankly speaking, dulu..aku pun pandang sepi jer usrah nih..first impression yg sgt tak bagus..

tp.semua tuh mmg silap giler2.1st time join usrah.hari pertama join.trus 180 turning point.mmg apa yg aq fikir selama nih salah belaka..
mmg rasa menyesal.mmg rasa bersalah sebab tak join dr awl2..dr zaman muda2.

tp tetap rasa bersyukur.coz masih diberikan peluang oleh Allah s.w.t tuk meringankan kaki ke usrah..

kak syida (murabbi saya) slalu kata, bersyukurlah coz Allah bagi kita masa n peluang tuk ke usrah setiap minggu wlpon tgh busy giler2.tak semua dpt peluang mcm kita dpt :)

pic di atas bg aq mmg btul2 dh menerangkan erti usrah yg sebenar.,
Ya.kami satu family..
yg dtg dr pelbagai pelusuk tempat, yg membawa kisah diri yg bermacam2..pelbagai ragam..yg pada mulanya tak pernah pun mengenali antara satu sama lain.
tp..kami boleh menjadi family.yg rapat,yg xde prasangka buruk,yg xde hasad dengki..

yg ada cuma
perasaan kasih sayang yg terlalu tinggi.
sentiasa hormat-menghormati
nasihat-menasihati
redha-meredhai..hanya kerana Allah s.w.t

hanya Dia saja yg maha mengetahui betapa kuat n nikmatnya kasih sayang ini :)

bulatan ini lah tempat untuk..
mengisi kekosongan jiwa n hati
sentiasa muhasabah diri
mengingati yg mati itu pasti
bercakap2 perkara yg bukan lagha
meluahkan segala isi hati yg pendam selama seminggu.

bila ada masalah.of course la pada Kekasih hati yg Maha Pengasih lagi Maha Penyayang yg kita luahkan dulu..
bulatan cinta akan jd pemangkin,pembantu tuk meredakan masalah.Ceritalah apa-pun pasti ada yg akn menberi nasihat n jln penyelesaian..


sebab tu lah.kalo tertinggal 1 minggu.jiwa terasa kosong.rasa mcm ada jer yg tak kena :)


kpd murabbi tersayang kak syida n kak ramlah.terima kasih.hanya Allah s.w.t saja yg dpt balas jasa kalian..
kpd fifi si comel.thanks coz bawa aq ke bulatan ni.
tuk kakak2 adik2 bulatan cinta ber-kek lapis ;Ukhuwah fid dean, fid dunya wal akhirah, insyaAllah.. ♥

May Allah s.w.t bless~~

Salam..


*pic:crdt as tagged

Tuesday, April 3, 2012

Greatest wife till Jannah

Assalamualaikum...


THIS................... :)

dh lewat mlm.nk tido dh.tp jumpa pic nih di fb.
terasa cam monolog selama nih dh di interpret ke dlm pic :)
mungkin dulu..mcm2 aq pikir.konon2 nk husband cenggini.cenggitu.

tp sejak akhir2 nih.target dh lain..mencari imam yg boleh bw aq ke Jannah.
frankly speaking,b4 this xpenah plak terfikir nk kawin ke apa ke..
tp aritu ada gtau my housemates..
at least nk juga rasa dpt pahala as a wife n mother..
bila waktunya?
Dia saja yg tahu.dan yg pastinya.dah pun ditentukan.
cuma belom smpi masanya.

hanya berdoa.
supaya dipermudahkan jodoh dan dikurniakan seorg imam yg dpt membimbing aq n sama2 ke JannahNya :)

Nitey2

May Allah s.w.t

Salam

*pic:not mine,crdt to the owner :)

Sunday, April 1, 2012

Istiqamah

Assalamualaikum..

perubahan itu sukar..istiqamah dlm perubahan itu lg sukar..tp perubahan itu manis..masyaAllah..lg indah jika dpt melawan segala hawa nafsu n bisikan syaitan.
Moga Allah s.w.t sentiasa tetapkan iman di hati.agar tak mudah goyah..



May Allah s.w.t bless~~

Salam

Wednesday, March 28, 2012

Jom baca Jom!

Assalamualaikum...
Apa tu Jom! ???
Jom! ..majalah terbaru terbitan deen prints enterprise..
Kak syida aka naqibah tersayang yg mula2 kenalkan majalah nih kt sy.
Cantik n menarik..
Sy bli majalah ni waktu konvensyen bidadari dunia aritu.tp disebabkan byk giler keja skrng nih.sy bru berkesempatan membaca page awl2 jer..tp kata2 dr ketua editor mmg menarik perhatianku
"Barangkali ada di antara pembaca yg perasan bahawa,belum ada satu majalah lg yg memenuhi keperluan seorang penggerak dakwah,secara khususnya mereka yg mengikut program tarbiyah.Majalah ini lahir di atas kesedaran bahawa seorg daie di atas bumi Allah ini, sgt memerlukan bekalan. Antara bekalan terutuh dlm perjalanan yg panjang ini adalah peringatan2 dan juga input tambahan dlm memberi taujihaat/pengisian"

-Ketua Editor Majalah Jom!
Dr Nur Aisyah Zainordin

Majalah ni berkonsep separa santai n serius..mmg btul.artikelnya ada yg santai n mudah difahami n ada yg berat sikit pengisiannya..bagi sy Jom! sgt sesuai utk sesiapa sahaja yg baru nak melangkahkan kaki ke dunia usrah or tarbiyah..n amat sesuai tuk penggerak dakwah.......



Let's spread the dakwah

May Allah s.w.t bless

Salam

Sunday, March 25, 2012

bila Amal Rhaffor ingin berbicara ;Ya Allah tabahkanlah hati hambamu ini

Assalamualaikum..
Weekend lps aq di bidadari dunia..penat tp inputnya byk..Alhamdulillah.tp slot ahad mlm ktorg tak g coz esoknnya sume org keja n ada class.balik rumah uruskan apa yg patut n trus tido..awal aq tido..

Bgn pagi dgn misi n visi yg baru..aq nk berubah. mungkin selama ni aq bertatih berubah physically saja.bukan mental! so aq nk berubah dr segi pemikiran.nak sentiasa think positive, sentiasa merendah diri, sentiasa berbuat baik sesama manusia, sentiasa memaafkan org,jgn ada perasaan hasad dengki, kurangkan berbicara bnda2 yg lagha, sentiasa tersenyum, nak lebih menjadi ank yg solehah buat baba n mama, menjadi teman setia buat best friends till JANNAH sy, sentiasa bersyukur, sentiasa menjadi hambaNYa yg mengamalkan amar makruf nahi mungkar..

Tp aq diuji..keluar rumah aq berdoa supaya sengala urusan tuk arini dipermudahkan n sentiasa di bwh perlindunganNya..buat mcm mama pesan..smpi di bus stop..aq diuji..tp aq senyum..dlm bas aq senyum sorg2.mesti org dlm bus pelik kalo depa tgk aq dok senyum sorg2..
aq senyum..senyum sebab terpikir kenapa lah aq blh tersilap naik bus..dlm hati kuat mengatakan..pasti ada hikmah Amal..sebenarnya aq dh lewat giler dh nih..
smpi di stesen lrt kerinchi, aq naik lrt ke stesen U..tp xde satu bus pun yg masuk UM..tgu..tgu..dan trus tggu..smpi dh abis satu surah Yassin..dlm pkul 9 lbh..bus pon dtg..masuk je bus Ya Allah banjir la pulak..aircond leaking katanya..tp xpe.naik jer.

smpi di lab..dh nk dkt 9.30am..first time aq smpi selewat ini..terserempak pulak dgn prof.kt depan pintu lab..prof.senyum.aq pon senyum (tp x smpi 7 saat*)..dlm penat2 mengah2..aq rasa tenang jer tgk prof. senyum cenggitu..maaf prof sy takkan dtg lewat lg nti.InsyaAllah..

aq trus letak beg buat keja labworks..biasalah kerja, anda akan terus diuji dan diuji.kepala berserabut sgt n aq dh lukakan hati seseorg..smpi satu tahap aq kalah dgn perasaan..aq menangis.dh lama tak nangis wooh..teresak2 plak tuh..i cant stop crying.nasib baik xde org dlm lab.tp terima kasih buat sahabat seperjuangan (u know who u are :)). reda skit lepas ckp ngn dia. pastu dh lama2 aq terpikir.kenapa perlu menangis? kan aq dh berjanji nk berubah.nk jd kuat..ni hanya ujian yg sikit yg Allah bagi.

n aq terfikir, mungkin Allah nk uji aq..Dia nk tgk btol2 ke aq akn berubah.. :)
dh lama2 air mata pun dh kering..dan sekarang aq di sini menulis entry ini (ni time lunch hour yer.sy tak curi2 kerja ^^)..

ujian dari Allah..terima dgn hati terbuka Amal :)
He loves u..sebab tu Allah uji.
time menangis,dlm hati aq berdoa byk2..sebut je nama Kekasih Hati supaya rasa tenang..alhamdulillah.skrng dh ok..hebatnya penangan doa..

Buat mama n baba, siblings terchenta, sahabat2 till Jannah, sesiapa saja yg mengenali Amal Binti A.Rhaffor..
-sy ingin memohon maaf jika ada salah n silap,jika perbuatanku selama ini pernah mengguris mana2 hati, jika kata2 ku pernah membuat anda terasa n sakit jiwa..sy minta maaf byk2..

-sy nk minta anda semua sentiasa menegur sy kalo ada salah n silap.tak byk sedikit pun tolonglah tegur..sy hambaNya yg jahil lg hina.sentiasa buat salah..tergur2lah yer nti :)

-dan sy sgt2 berharap agar anda semua mendoakan sy istiqamah dlm apa saja ibadah n perkara baik yg sy lakukan..

Ya Allah jadikanlah aq bukan saja bidadari di dunia..bahkan juga di JannahMu kelak..Amin Ya Rabbal A'lamin



May Allah s.w.t bless~~

Salam

*prof.Muhaya kata kita wajid senyum 7 saat:)) hehe plus i'll change my phone number.no skrng byk prob.i'll sms u guys my new no.InsyaAllah :)

Friday, March 16, 2012

selamat ulang tahun BFTJ :)

Assalamualaikum..
entry kali ni khas buat teman tersayang Shafifiyaz Yazid
Selamat Ulang Tahun Kelahiran..
Sanah Helwa..
Happy Birthday..
Saengil Chuka Hamnida..

Hope peace and joy always be with you throughout the year.
Semoga sentiasa berada di bwah perlindunganNYA..

sahabat diwaktu susah dan senang
sahabat yg sama2 berganding bahu menghabiskan duit time shopping :)
sahabat yg sama2 tido dlm kuliah.....opps! (ktorg xjenis tido dlm class^^)
sahabat yg sentiasa nasihat menasihati,redha meredhai..insyaAllah


..daku sentiasa mendoakan sahabat2 diwaktu senang n susah..insyaAllah akan dipertingkatkan lg dr semasa ke semasa :)

..kita slalu senyum2 kan fifi..(gelak kuat pon sama.huhu @_@)
..salam peluk cium muahhxx muahxx
..jiran hillpark ku..hahaha..perbezaan block tak menjadi penghalang..swimming pool sanggup ku redah..lalala
..insyaAllah kalo ada prob.calling2 yer..nk shopping ker..hehe
..hadiah?? tunggu i balik kl yer..insyaAllah ada..


Semoga tali persahabatan ini sentiasa diredhai Allah s.w.t
Ukhwah fillah :)





Best friend till Jannah :)) InsyaAllah


بارك الله فيك يا اختي الكريمة

May Allah S.W.T Bless~~

Salam

Saturday, February 11, 2012

ohsem~~bulatan gembira :)

Assalamualaikum..


aq dh tak igt bila..tp rasanya masa awal2 kerja dulu..disebabkan aq 'terbersiap' awal tuk g keja..aq online dlu..buka fb ..scroll.scroll.scroll..ada nmpk one of my frens share link vid yg bertajuk 'Bulatan gumbira kami di bumi sonata' ..aq rasa tertarik coz ada lil turtle dgn bola merah (tp bila tgk balik vid nih,itu bkn bola merah..it's tomato i think..)
bila aq buka vid tuh..i was like 'wow,she speaks hangul (korean)'..makin lama tgk,makin berminat..msg nya sgt mendalam..n this vid dh buat aq terfikir mcm2..yg aku perlukan bulatan gembira aq sendiri, i need someone to guide me,kalo kita tak tahu kalo kita buntu kawan still ada tuk bantu, aq perlu timba ilmu utk akhirat dgn lebih serius (kalo bkn skrng bila lg?)

2-3 hari pas aq tgk vid nih,my housemates pon ada tgk vid2 yg lain tuk pertandingan video osem APG '11..semua vids sgt awesome n byk msg tersirat..

n tadi bru aq dpt tau yg bulatan gembira dpt 1st place.aq tersangatlah outdated.anyway,congratulation!!

n aq lagi gembira..coz im gonna hv my bulatan gembira soon..insyaAllah.semoga Allah mempermudahkan segala urusan..Allah dh buka jalan n bg saya masa..supaya saya boleh bertatih..slow2 amal :)

May Allah s.w.t bless~~

Salam

Saturday, February 4, 2012

change for good ain’t a crime

Assalamualaikum :)



aq hanya mampu berdoa..semoga Allah sentiasa membuka laluan kepadaku utk terus berubah..berubah kepada sesuatu yg baik,bukan satu jenayah..
berdoa supaya Allah sentiasa kuatkan hati and imanku ini..
Aq hamba yg mudah alpa
Aq hamba yg leka
Ya Allah..berikanlah aq pentunjuk dan hidayahMu..

'Istiqamah dengan perubahan yang sedikit secara berperingkat'-Hana Abdul :)

May Allah s.w.t bless~

Salam

Sunday, January 29, 2012

Dia kekasih hatiku :)

Assalamualaikum



bersyukurlah kerana kita ada kekasih yg sentiasa bersama kita 24/7 :)
mengadulah pada Kekasih kita yg satu..InsyaAllah hati akan sentiasa tenang..dan yg pastinya Cinta ini akan membawa kita ke syurga..InsyaAllah..

Pernah aq tertanya2 macam mana nk mencintai Allah s.w.t dan Rasululluh s.a.w. lebih dr segala-galanya..

siap pernah tanya TokDing (bkn nama sebenar) lagi..n dia kata zaman skrng nih dgn segala hiburan,maksiat segala bagai, ramai yg susah nk kearah itu..

mmg betul jugak kata dia..kita sekarang byk melebihkan dunia dari akhirat..(bkn kita,saya!). Mmg aku akui.Sebab itu aq perlukan perubahan..bak kata Hana Abdul " Istiqamah dengan perubahan yang sedikit secara berperingkat" .. :)

tapi mana boleh kita tidak mencintai Pencipta kita lebih dari segala-galanya..Dia Yg Satu Dia Yg Maha Esa..
n bila aq baca terjemahan kitab Mukashafah Al-Qulub..segala persoalan terjawab..

Allah s.w.t berfirman maksudnya:
"Katakanlah, jika kamu menyintai Allah maka ikutilah aku nescaya Allah akan mengasihanimu..."

Ketahuilah bahawa mahabbah seorang hamba kepada Allah dan Rasul-Nya bererti ketaatan dan kepatuhannya pada Allah dan Rasul-Nya. Adapun mahabbah Allah kepada hamba adalah pemberian nikmat-Nya kepada hamba itu berupa ampuan. Dikatakan bahawa jika seorang hamba tahu kesempurnaan yg dia lihat dari dirinya atau dari orang lain adalah dari dan berkat pertolongan Allah jua, tentu Cintanya hanyalah untuk Allah. Dia taat kepada-Nya dan suka sesuatu yang dapat mendekatkan dia kepada-Nya. Untuk kemudian mahabbah itu wujud pula dalam bentuk taat dan patuh kepada Rasulullah s.a.w dalam ibadahnya.

Al-Hasan telah berkata: Beberapa kaum di zaman Rsulullah s.a.w berkata, "Ya Muhammad! Sungguh kami mengasihi Tuhan kami." Kemudian Allah menurunkan ayat tersebut

Dirawikan dari Basyir al-Hafei r.a dia berkata : Dalam tidur aku melihat Nabi s.a.w. Beliau berkata, "Wahai Basyir! Tahukah engkau sebab apa Allah mengangkatmu melebih teman-temanmu?" Basyir menjawab, " Tidak wahai Rasulullah." Lalu baginda berkata, "Adalah disebabkan khidmatmu kepada orang-orang soleh, nasihatmu untuk saudara-saudaramu, mahabbahmu kepada sahabatmu dan ahli sunnahku serta engkau mengikuti sunnahku." Rasulullah s.a.w. bersabda:

"Barangsiapa menghidupkan sunnahku bererti menyintaiku. Dan barangsiapa menyintaiku akan bersamaku pada hari Kiamat di Syurga."

...
...
...

Telah berkata Sufyan r.a "Siapa suka orang yg suka Allah, bererti dia suka Allah. Siapa memuliakan orang yang suka Allah, sama dengan dia memuliakan Allah." Telah berkata Sahal r.a, " Tanda cinta Allah adalah cinta al-Quran. Tanda cinta Allah dan al-Quran adalah cinta Nabi s.a.w. Dan tanda cinta Nabi adalah cinta sunnah. Lalu tanda cinta sunnah adalah cinta Akhirat. Tanda cinta Akhirat itu benci dunia dan dia hanya mengambil untuk sekadar bekal ke Akhirat."

dipetik dari : Terjemahan Kitab Mukashafah Al-Qulub.Penenang jiwa; Pengubatan & Rawatan Imam Al-Ghazali.

setiap kali aq baca terjemahan kitab nih..sungguh,hati aku rasa tenang.. :)
dan skrng aq sedang berusaha untuk lebih mengenali yg Maha Pencipta..
sedikit demi sedikit nak cuba buang hiburan dunia dari kehidupan seharianku,
bykkan berzikir dan selawat..banyakkan membaca buku2 ilmiah..u can do it Amal.InsyaAllah.. :)

Wallahu a’lam

May Allah s.w.t bless~~

Salam

Mukmin vs Munafik

Rasulullah s.a.w pernah ditanya perihal org mukmin dan org munafik. Kemudian beliau menjawab:

"Sesungguhnya org mukmin himahnya dalam solat dan puasa. Sedangkan org munafik himahnya pada makanan dan minuman bagai binatang, di samping meninggalkan solat dan ibadah yg lain.

Org mukmin sibuk bersedekah dan meminta ampun. Sedangkan org munafik terlena oleh kerakusan dan angan-angan

Org mukmin memutuskan harapan kepada segala sesuatu selain Allah. Tetapi org munafik megharapkan kepada segala sesuatu selain Allah.Org mukmin mengorbankan segala sesuatu untuk agama. Sedangkan org munafik mengorbankan agama untuk harta.

Org mukmin aman dari segala sesuatu selain Allah. Tapi org munafik takut kepada segala sesuatu selain Allah.

Org mukmin selalu berbuat baik dan menangis. Sedangkan org munafik selalu berbuat jahat dan tertawa.

Org mukmin suka menyendiri dan menyepi. Tetapi org munafik suka bergaul beramai-ramai.

Org mukmin menanam dan takut binasa. Sedangkan org munafik suka mencabut dan mengentam saja.

Org mukmin berdakwah demi kebaikan agamanya. Sedangkan org munafik berdakwah demi keuntungannya dan merosakkan agama. Bahkan org munafik memerintahkan kemungkaran dan melarang yg makruf."

Sebagaimana yg termaktub dlm firman Allah yg bermaksud:

" Orang-orang munafik lelaki dan orang-orang munafik perempuan, setengahnya serupa dengan yang lain. Mereka menyuruh yang mungkar dan melarang menperbuat yang makruf, mereka menggenggam tanganya (bakhil). Mereka melupakan Allah dan Allah melupakan mereka. Sesungguhnya orng-orng munafik itu , ialah orang-orang fasik. Allah telah menjanjikan Neraka Jahanam untuk orng-orng yg munafik lelaki dan orng-orng munafik perempuan dan orng-orng kafir serta kekal di dalamnya. Itu cukup (untuk balasannya), Allah mengutuki merekam dan untuk mereka seksaan yg abadi."

(Surah at-Taubah: 67-68)

Dan dalam ayat yg lain Allah juga berfirman yg maksudnya:

"....sesungguhnya Allah menghimpun orang-orang munafik dan orang-orang kafir sekeliannya dalam Neraka Jahanam."

(Surah an-Nisa' :140)

Yakni apabila mereka mati dalam kekufuran dan kemunafikan mereka. Ada pun orang-orang munafik mendahulukan kerana mereka lebih buruk dan jahat daripada orang-orang kafir. Allah berfirman maksudnya:

" Sesungguhnya orang-orang munafik di tingkat yang paling bawah dalam Neraka, sedangkan engkau tidak memperolehi penolong untuk mereka itu."

(Surah an-Nisa' : 145)

...
...

...

...

Tersebut pula dalam hadis bahawa Jibril a.s datang kepada Rasulullah s.a.w. Kemudian beliau bertanya, " Wahai Jibril terangkan kepadaku tentang Neraka dan panasnya!" Lalu Jibril berkata,

"Sesungguhnya Allah menciptakan Neraka dan Dia menyalakannya seribu tahun sehingga memerah. Lali dinyalakan lagi seribu tahun sehingga memutih. Dia nyalakan lagi seribu tahun sehingga menjadi hitam. Hitam pekat dan gelap. Demi Zat yang mengutusmu sebagai nabi. Seandainya sehelai pakaian ahli Neraka ada di atas bumi, tentu ahli bumi akan mati semua. Dan seandainya setimba daripada minuman mereka ditumpahkan ke air bumi, tentulah mati semua orang yg meminumnya. Dan seandainya sepotong rantai Neraka diletakkan di atas gunung dunia, hancur leburlah dia. Dan seandainya saja seseorang masuk ke Neraka kemudian dikeluarkan lagi ke dunia, tentu ahli bumi ini mati semua kerana bau busuknya."


Kemudian Nabi bertanya lagi kepada Jibril, " Wahai Jibril, ceritakan kepadaku tentang pintu-pintu Jahanam, apakah ia sama dengan pintu-pintu kita ini?" Kemudian Jibril menjelaskan,

"Bukan ya Rasulullah. Tetapi tingkatan sebahagiannya lebih rendah daripada sebahagian yang lain. Dari satu pintu ke pintu lain memakan waktu perjalanan tujuh puluh tahun. Tiap pintu lebih panas daripada pintu sebelahnya berlipat tujuh puluh kali."

Kemudian nabi bertanya tentang penduduk pintu-pintu itu. Maka Jibril menjawab,

" Pintu terbawah, di sanalah tempat orang-orang munafik. Namanya Hawiyah. Seperti yang disebutkan dalam firman Allah:

" Sesungguhnya orang-orang munafik dalam Neraka yang paling bawah."

(Surah an-Nisa' : 145)

Pintu kedua tenpat orang-orang musyrik. Namanya Jahim. Pintu ketiga tempat As Shabiun (orang-orang yang menukar agamanya). Namanya Saqar. Pintu keempat tempat iblis dan pengikutnya daripada golongan orang majusi. Namanya Ladha. Pintu kelima tempat orang-orang Yahudi namanya Huthamah. Pintu keenam adalah tempat orang-orang Nasrani namanya Sair. Kemudian, Jibril terdiam. Maka Rasulullah segera bertanya lagi, " Mengapa engkau tidak menceritakan penduduk pintu ketujuh?" Lalu Jibril menjawab, " Wahai Muhammad, janganlah enagkau bertanya kepadaku tentang itu." "Ceritakanlah kepadaku." Desak Nabi. Kemudian Jibril berkata: " Di situlah tempat orang-orang sombong dari umatmu yang mati sebelum bertaubat."

dipetik dari : Terjemahan Kitab Mukashafah Al-Qulub. Penenang Jiwa ; Pengubatan & Rawatan Imam Al-Ghazali

SubhanaAllah......

Terfikir aq sejenak..adakah aq tergolong dalam kalangan orang-orang munafik? Ya Allah, jauhkanlah aq dari ciri2 orang munafik..Sahabat-sahabatku, ingatlah bahawa orang munafik lagi rendah darjatnya di sisi Allah dari orang2 kafir..

"Ada pun orang-orang munafik mendahulukan kerana mereka lebih buruk dan jahat daripada orang-orang kafir"

Ya Allah! jauhkanlah kami dari Neraka dan seksaanya serta segala perbuatan yang mendekatkan kami kepadanya. Masukkanlah kami ke Syurga brsama-sama orang yang beruntung mendapat rahmat-Mu.

Semoga kita di tempatkan di kalangan orang-orang mukmin di akhirat kelak..Amin ..

Wallahu a’lam...

May Allah s.w.t bless~~

Saturday, January 21, 2012

Lupa kepada Allah s.w.t

Abu Ali Ad Daqaqi berkata:
"Aku datang menjenguk lelaki soleh sedang sakit. Dia dikerumuni oleh murid-murindnya. Dia memang seorg guru besar. Ketika itu dia kelihatan menangis. Padahal umurnya memang sudah lanjut. Maka kutanya dia, "Wahai Syeikh, apakah engkau menangisi dunia ini?" Dia menjawab, "Bukan. Aku menagis kerana aku tidak boleh melakukan solat lagi." Aku bertanya lagi, " Mengapa demikian, padahal engkau telah banyak solat. Dia menerangkan, "Kerana ini hari terakhir bagiku. Padahal aku sujud dalam keadaan lalai. Aku angkat kepalaku pun dalam keadaan lalai. Jangan-jangan aku mati dalam keadaan lalai juga." Kemudian dengan nafas terputus-putus dia membacakan syair:

Kufikirkan hari perhimpunan dan Kiamat
Juga tertanamnya pipiku di bawah pusara
Sendirian, tanpa teman, setelah mulia dan jaya
Tubuhku tergadai dengan tanah liat
Kurenungkan panjang dan lebarnya hisab
Juga hinanya makamku waktu diberi kitab
Namun harapanku kepada Engkau
Wahai Tuhanku
Wahai Penciptaku
Engkau ampuni kesalahanku..


Tersebut dalah hadis daripada Rasulullah s.a.w., beliau bersabda:

"Tertulis di Arasy, 'Aku menuruti orang yang taat kepada-Ku. Aku menyintai orang yang menyintai-Ku. Aku kabulkan orang yang berdoa kepada-Ku. Dan Kuampuni orang yg memohon ampun kepada-Ku."

Dipetik dari : Terjemahan kitab Mukashafah Al-Qulub :Penenang jiwa;Pengubatan dan Rawatan oleh Imam Al-Ghazali


MasyaAllah..seorg lelaki soleh yg sentiasa tidak pernah lupa atau leka dengan perintahNya masih meratapi segala dosa dan kekurangannya dalam mengadbikan diri kpd Allah..sedangkan aq hamba yg sgt hina ini masih lagi leka dibuai hiburan dunia semata-mata..Masih lagi kadang2 terlupa siapa Pencipta aq yang sebenarnya dan kepadaNya lah akan ku kembali..
Ya Allah kuatkanlah iman di hati hambaMu ini..


~~Hendaklah orang yg berakal taat kepada Allah dengan takut dan ikhlas. Redha terhadap kepurusan-Nya. Sabar atas bala-Nya. Syukur atas nikmat-Nya serta menerima atas pemberian-Nya~~


Wallahu a’lam...

Pages