floating icon
Sunday, January 29, 2012

Mukmin vs Munafik

Rasulullah s.a.w pernah ditanya perihal org mukmin dan org munafik. Kemudian beliau menjawab:

"Sesungguhnya org mukmin himahnya dalam solat dan puasa. Sedangkan org munafik himahnya pada makanan dan minuman bagai binatang, di samping meninggalkan solat dan ibadah yg lain.

Org mukmin sibuk bersedekah dan meminta ampun. Sedangkan org munafik terlena oleh kerakusan dan angan-angan

Org mukmin memutuskan harapan kepada segala sesuatu selain Allah. Tetapi org munafik megharapkan kepada segala sesuatu selain Allah.Org mukmin mengorbankan segala sesuatu untuk agama. Sedangkan org munafik mengorbankan agama untuk harta.

Org mukmin aman dari segala sesuatu selain Allah. Tapi org munafik takut kepada segala sesuatu selain Allah.

Org mukmin selalu berbuat baik dan menangis. Sedangkan org munafik selalu berbuat jahat dan tertawa.

Org mukmin suka menyendiri dan menyepi. Tetapi org munafik suka bergaul beramai-ramai.

Org mukmin menanam dan takut binasa. Sedangkan org munafik suka mencabut dan mengentam saja.

Org mukmin berdakwah demi kebaikan agamanya. Sedangkan org munafik berdakwah demi keuntungannya dan merosakkan agama. Bahkan org munafik memerintahkan kemungkaran dan melarang yg makruf."

Sebagaimana yg termaktub dlm firman Allah yg bermaksud:

" Orang-orang munafik lelaki dan orang-orang munafik perempuan, setengahnya serupa dengan yang lain. Mereka menyuruh yang mungkar dan melarang menperbuat yang makruf, mereka menggenggam tanganya (bakhil). Mereka melupakan Allah dan Allah melupakan mereka. Sesungguhnya orng-orng munafik itu , ialah orang-orang fasik. Allah telah menjanjikan Neraka Jahanam untuk orng-orng yg munafik lelaki dan orng-orng munafik perempuan dan orng-orng kafir serta kekal di dalamnya. Itu cukup (untuk balasannya), Allah mengutuki merekam dan untuk mereka seksaan yg abadi."

(Surah at-Taubah: 67-68)

Dan dalam ayat yg lain Allah juga berfirman yg maksudnya:

"....sesungguhnya Allah menghimpun orang-orang munafik dan orang-orang kafir sekeliannya dalam Neraka Jahanam."

(Surah an-Nisa' :140)

Yakni apabila mereka mati dalam kekufuran dan kemunafikan mereka. Ada pun orang-orang munafik mendahulukan kerana mereka lebih buruk dan jahat daripada orang-orang kafir. Allah berfirman maksudnya:

" Sesungguhnya orang-orang munafik di tingkat yang paling bawah dalam Neraka, sedangkan engkau tidak memperolehi penolong untuk mereka itu."

(Surah an-Nisa' : 145)

...
...

...

...

Tersebut pula dalam hadis bahawa Jibril a.s datang kepada Rasulullah s.a.w. Kemudian beliau bertanya, " Wahai Jibril terangkan kepadaku tentang Neraka dan panasnya!" Lalu Jibril berkata,

"Sesungguhnya Allah menciptakan Neraka dan Dia menyalakannya seribu tahun sehingga memerah. Lali dinyalakan lagi seribu tahun sehingga memutih. Dia nyalakan lagi seribu tahun sehingga menjadi hitam. Hitam pekat dan gelap. Demi Zat yang mengutusmu sebagai nabi. Seandainya sehelai pakaian ahli Neraka ada di atas bumi, tentu ahli bumi akan mati semua. Dan seandainya setimba daripada minuman mereka ditumpahkan ke air bumi, tentulah mati semua orang yg meminumnya. Dan seandainya sepotong rantai Neraka diletakkan di atas gunung dunia, hancur leburlah dia. Dan seandainya saja seseorang masuk ke Neraka kemudian dikeluarkan lagi ke dunia, tentu ahli bumi ini mati semua kerana bau busuknya."


Kemudian Nabi bertanya lagi kepada Jibril, " Wahai Jibril, ceritakan kepadaku tentang pintu-pintu Jahanam, apakah ia sama dengan pintu-pintu kita ini?" Kemudian Jibril menjelaskan,

"Bukan ya Rasulullah. Tetapi tingkatan sebahagiannya lebih rendah daripada sebahagian yang lain. Dari satu pintu ke pintu lain memakan waktu perjalanan tujuh puluh tahun. Tiap pintu lebih panas daripada pintu sebelahnya berlipat tujuh puluh kali."

Kemudian nabi bertanya tentang penduduk pintu-pintu itu. Maka Jibril menjawab,

" Pintu terbawah, di sanalah tempat orang-orang munafik. Namanya Hawiyah. Seperti yang disebutkan dalam firman Allah:

" Sesungguhnya orang-orang munafik dalam Neraka yang paling bawah."

(Surah an-Nisa' : 145)

Pintu kedua tenpat orang-orang musyrik. Namanya Jahim. Pintu ketiga tempat As Shabiun (orang-orang yang menukar agamanya). Namanya Saqar. Pintu keempat tempat iblis dan pengikutnya daripada golongan orang majusi. Namanya Ladha. Pintu kelima tempat orang-orang Yahudi namanya Huthamah. Pintu keenam adalah tempat orang-orang Nasrani namanya Sair. Kemudian, Jibril terdiam. Maka Rasulullah segera bertanya lagi, " Mengapa engkau tidak menceritakan penduduk pintu ketujuh?" Lalu Jibril menjawab, " Wahai Muhammad, janganlah enagkau bertanya kepadaku tentang itu." "Ceritakanlah kepadaku." Desak Nabi. Kemudian Jibril berkata: " Di situlah tempat orang-orang sombong dari umatmu yang mati sebelum bertaubat."

dipetik dari : Terjemahan Kitab Mukashafah Al-Qulub. Penenang Jiwa ; Pengubatan & Rawatan Imam Al-Ghazali

SubhanaAllah......

Terfikir aq sejenak..adakah aq tergolong dalam kalangan orang-orang munafik? Ya Allah, jauhkanlah aq dari ciri2 orang munafik..Sahabat-sahabatku, ingatlah bahawa orang munafik lagi rendah darjatnya di sisi Allah dari orang2 kafir..

"Ada pun orang-orang munafik mendahulukan kerana mereka lebih buruk dan jahat daripada orang-orang kafir"

Ya Allah! jauhkanlah kami dari Neraka dan seksaanya serta segala perbuatan yang mendekatkan kami kepadanya. Masukkanlah kami ke Syurga brsama-sama orang yang beruntung mendapat rahmat-Mu.

Semoga kita di tempatkan di kalangan orang-orang mukmin di akhirat kelak..Amin ..

Wallahu a’lam...

May Allah s.w.t bless~~

No comments:

Post a Comment

Pages