floating icon




Saturday, April 28, 2012

being a muslimah

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
Assalamualaikum..

rasa janggal bila ada yg menegur..awak dh berubahlah..kenapa awak jadi alim?Ya Allah..perkataan alim tuh sgt besar..dlm maknanya..

sy mmg dh berubah..sikit..hehe..




mungkin dulu kurang Islam dlm diri ni..tp skrng cuba tuk mengIslamkan diri ke tahap yg lebih tinggi..
kenapa cakap mcm tu?

sebab dulu..Islamnya di mulut saja.bukan benar2 di hati..

Alim? sy bukan alim.i'm just being myself.menjadi seorang muslimah sejati.appearance sy mungkin dh berubah.tp itulah yg sebenarnya tuntutan Islam yg dahulunya saya pandang remeh.seorang wanita yg beragama Islam yg percaya dan mengakui hanya Allah Yg Maha Esa n Rasulullah s.a.w adalah pesuruhNya diwajibkan menutup aurat.hanya telapak tangan dan muka sahaja yg boleh didedahkan..tudung perlu dilabuhkan.
sy hanya mematuhi arahan Kekasih Hati sy yg Satu.. :)

bak kata fifi "org pndg appearance amal ;) yg nilai alim ke x kite Allah..biarlah org nk ckp ape, janji Allah tahu kite dimana di mata Allah ;)"
dan aku reply tweet dia "aa.tetiba rasa pelik.coz diri sendiri xtau dimana thp keimanan tu..solat still gak kdg2 lwt.so im not dat alim" :))



kalo appearance sy sebegini.tak semestinya saya alim.sy still kdg2 tersasar..
solat ada kalanya lewat,lupa tuk berzikir,lupa tuk bersyukur..jadi.jganlah pandang seseorng tuh dari segi penampilannya saja.dia hanya berpakaian berlandaskan Islam.

dan ada pulak yg tya."bila waktu turning point ko?"
dh rasa mcm artis2 yg berhijrah plak..

tp aq yakin ramai yg anggap penghijrahan ni disebabkan aq tinggal di Hillpark.bersama adik2 pengajian Islam (akak sayang korang semua)

..sebenarnya.dh lama nk berubah.sejak baca contengan jalanan waktu zaman praktikal.dh byk buat aq terfikir.kenapa aq masih ditahap ini.hidup aku ni untk apa sebenarnya.so aq ubah sikit gaya hidup.tp sikit jela.org tak perasan pon.

but.frankly speaking.senang tuk berubah.tp istiqamah itu sgt sukar.
mula2 paksa diri.tp lama2 dh jd sebati.dh jadi ikhlas.n bertukar pd cinta :)

smpi sekarang aq sentiasa berdoa supaya Allah sentiasa menguatkan iman aku.jgn tersasar.dan istiqamah dlm perubahan ini.

baba n mama..percayalah.anakandamu ini betul2 nk berubah.dan doakanlah supaya apa yg sy lakukan ini akan berterusan dan sentisa diberkatiNya..berkatilah anakandamu ini.tanpa keberkatan ibu n ayah.jgn haraplah nk dpt keberkatan dr Allah..n sila tegur jika nmpk diriku ini tersasar dari jalan Allah s.w.t..
dosa sy pada baba n mama..berbukit or bergunung mungkin..tp sy sentiasa berdoa agar Allah mengampuni dosa2 ku yg lalu.sentiasa berdoa agar penampilan,iman di hati tidak berkurang tp makin meningkat hingga sampai waktu dijemput Illahi kelak.

tak seronoklah kalo tetiba bila dh makin tua nti.dh berubah ke zaman jahiliyyah balik.. :( sentiasa tetapkan iman Amal..

ada yg bertanya..kenapa dh tak byk ckp sekarang..sebab sy rasa dosa sy byknya dtg dari mulut..kesian mulut.bukan salah mulut pun.salah diri sendiri.bila byk berkata2 byklah dosa yg terkumpul.dlm sedar or tak.itu yg paling aq takut.
telinga kdg2 masih mendengar bnda2 yg berdosa.
mata masih melihat maksiat
tangan dan jari kdg2 masih menaip benda2 yg menjurus ke arah kemungkaran..nauzubillah

adik2 di hillpark sumber ilmu yg berguna.terima kasih ats segala tunjuk ajar.tak jemu menjawab soalan2 yg ditujukan..

kakak naqibah n usrahmate yg sentisa menjadi tempat mengadu.setiap minggu mesti ada segmen "Problem Amal tuk minggu ni" n mereka tak jemu mendengar n bg nasihat.terima kasih.hanya Allah saja yg tahu betapa saya syang bulatan cinta ini..

fifi teman yg sentiasa bg semangat.insyaAllah susah senang.aku tetap dgn ko.BFTJ

labmates di mycology.teman ke majlis2 agama.teman beli buku berbuah2.teman cari restoran best2 tuk lunch.teman yg tolong tag kalo ada seminar,kursus,majlis agama,pesta buku,jualan mega..haha.tak dinafikan kami ada persamaan yg terlalu byk.gila buku.gila cari ilmu.gila shopping?..hehe..terima kasih.




aq sekarang sedang berusaha menjadi seorang daie..dakwah dan tarbiyah bukan hanya untuk para ulama,ustaz ustazah.mereka yg beragama Islam WAJIB berdakwah.walaupon ilmu kita tak setinggi mana,tp dgn ilmu yg cetek itu kadang2 dpt merubah segalanya..
nasihat menasihati ingat menginganti seharusnya menjadi lumrah seorg insan bergelar daie..

Dan janganlah kamu merasa lemah (dalam perjuangan mempertahan dan menegakkan Islam), dan janganlah kamu berdukacita (terhadap apa yang akan menimpa kamu), padahal kamulah orang-orang yang tertinggi (mengatasi musuh dengan mencapai kemenangan) jika kamu orang-orang yang (sungguh-sungguh) beriman. [Ali-Imran 3:139]

saya tak nak kembali ke zaman jahiliyyah dulu.cukuplah 24tahun yg lepas..berubahlah Amal..hanya kerana Allah s.w.t




May Allah s.w.t bless~~

Salam.

*pics:credit as tagged :)

Wednesday, April 4, 2012

Bulatan cinta saya ♥♥♥

Assalamualaikum..



mungkin ramai yg pandang sepi jer pasal usrah
tp inilah bulatan cinta saya :)
frankly speaking, dulu..aku pun pandang sepi jer usrah nih..first impression yg sgt tak bagus..

tp.semua tuh mmg silap giler2.1st time join usrah.hari pertama join.trus 180 turning point.mmg apa yg aq fikir selama nih salah belaka..
mmg rasa menyesal.mmg rasa bersalah sebab tak join dr awl2..dr zaman muda2.

tp tetap rasa bersyukur.coz masih diberikan peluang oleh Allah s.w.t tuk meringankan kaki ke usrah..

kak syida (murabbi saya) slalu kata, bersyukurlah coz Allah bagi kita masa n peluang tuk ke usrah setiap minggu wlpon tgh busy giler2.tak semua dpt peluang mcm kita dpt :)

pic di atas bg aq mmg btul2 dh menerangkan erti usrah yg sebenar.,
Ya.kami satu family..
yg dtg dr pelbagai pelusuk tempat, yg membawa kisah diri yg bermacam2..pelbagai ragam..yg pada mulanya tak pernah pun mengenali antara satu sama lain.
tp..kami boleh menjadi family.yg rapat,yg xde prasangka buruk,yg xde hasad dengki..

yg ada cuma
perasaan kasih sayang yg terlalu tinggi.
sentiasa hormat-menghormati
nasihat-menasihati
redha-meredhai..hanya kerana Allah s.w.t

hanya Dia saja yg maha mengetahui betapa kuat n nikmatnya kasih sayang ini :)

bulatan ini lah tempat untuk..
mengisi kekosongan jiwa n hati
sentiasa muhasabah diri
mengingati yg mati itu pasti
bercakap2 perkara yg bukan lagha
meluahkan segala isi hati yg pendam selama seminggu.

bila ada masalah.of course la pada Kekasih hati yg Maha Pengasih lagi Maha Penyayang yg kita luahkan dulu..
bulatan cinta akan jd pemangkin,pembantu tuk meredakan masalah.Ceritalah apa-pun pasti ada yg akn menberi nasihat n jln penyelesaian..


sebab tu lah.kalo tertinggal 1 minggu.jiwa terasa kosong.rasa mcm ada jer yg tak kena :)


kpd murabbi tersayang kak syida n kak ramlah.terima kasih.hanya Allah s.w.t saja yg dpt balas jasa kalian..
kpd fifi si comel.thanks coz bawa aq ke bulatan ni.
tuk kakak2 adik2 bulatan cinta ber-kek lapis ;Ukhuwah fid dean, fid dunya wal akhirah, insyaAllah.. ♥

May Allah s.w.t bless~~

Salam..


*pic:crdt as tagged

Tuesday, April 3, 2012

Greatest wife till Jannah

Assalamualaikum...


THIS................... :)

dh lewat mlm.nk tido dh.tp jumpa pic nih di fb.
terasa cam monolog selama nih dh di interpret ke dlm pic :)
mungkin dulu..mcm2 aq pikir.konon2 nk husband cenggini.cenggitu.

tp sejak akhir2 nih.target dh lain..mencari imam yg boleh bw aq ke Jannah.
frankly speaking,b4 this xpenah plak terfikir nk kawin ke apa ke..
tp aritu ada gtau my housemates..
at least nk juga rasa dpt pahala as a wife n mother..
bila waktunya?
Dia saja yg tahu.dan yg pastinya.dah pun ditentukan.
cuma belom smpi masanya.

hanya berdoa.
supaya dipermudahkan jodoh dan dikurniakan seorg imam yg dpt membimbing aq n sama2 ke JannahNya :)

Nitey2

May Allah s.w.t

Salam

*pic:not mine,crdt to the owner :)

Sunday, April 1, 2012

Istiqamah

Assalamualaikum..

perubahan itu sukar..istiqamah dlm perubahan itu lg sukar..tp perubahan itu manis..masyaAllah..lg indah jika dpt melawan segala hawa nafsu n bisikan syaitan.
Moga Allah s.w.t sentiasa tetapkan iman di hati.agar tak mudah goyah..



May Allah s.w.t bless~~

Salam

Pages