floating icon




Sunday, June 17, 2012

Marriage..&...Imam ;)

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
Assalamualaikum..

2-3 arini asik terpikir pasal satu benda...perkahwinan..hurmm..out of nowhere tetiba menjadi topic perbualan harian dgn housemates n labmates..huh? tetiba je kaannn..maybe sebab asik dok dgr ramai sgt sahabat2 seperjuangan dulu yg bkl meninggalkan zmn bujang dorg tak lama lg..
aku terpikir..
apa yg ada pada perkahwinan?



ada terbaca di timeline twitter.tweet from @SuhaibWebb: It is important to look at marriage as a process instead of an event.

betul la kan? marriage tuh mmg satu process..zmn skrng nih jer org dok buat dia jd event yg grand!

process apa?

process tuk memperbaiki diri..n aq sgt bersetuju dgn kata2 hana

"proses kpd pembinaan ummah (UA) dan juga proses kpd pembentukan diri, pasangan, keluarga, askar kecil ke arah yg lbh baik dlm meraih mardhatillah." [Hana,2012]


SubhanAllah..sejuk mata :)


si kecil pon pandai menutup aurat.. :)


dan sy membalas comment dgn ini

" Btol tu hana :).. Tak berani nk berkata lebih coz akak msih blom dlm process itu atau melalui process itu..tp yg pastinya mmg ada yg tak kena dgn wedding ceremony zaman skrng..adat didahulukan suruhan Allah diketepikan..sentiasa berdoa bila tiba masanya nti sy tak termasuk dlm golongan yg men'dayus'kan suami di hari pertama pernikahan..May Allah s.w.t bless us :)) allahualam.."

n hana tanya "ada eh terminology men'dayuskan' suami" akak?

bg saya,ADA!!

pernah terbaca n pernah terdengar ceramah ustz.kazim di youtube..nak ke kita para muslimah tuk mendayuskan suami di hari pertama perkahwinan kita..as in pada majlis resepsi dan akad nikah?..

apa maksudnya nih?apa yg kita buat smpi husband kita boleh jatuh dayus..cuba go through link nih :)


kdg2 kita terlupa..dlm kita berseronak di majlis perkahwinan sendiri,kita dh mengheret suami ke neraka..menunjukkan kecantikan melampau di hadapan khalayak ramai itu juga dh jatuh dosa..huhu..kecantikan seorg muslimah itu hanyalah tuk tatapan suaminya saja..bukan tuk tatapan para photographer..

mungkin ada yg berkata cruelnya Islam nih..itu tak boleh ini tak boleh.

tp bg saya Islam Itu Indah..cukup cukup Indah..Allah muliakan para muslimah..bersyukurlah kita..sy masih lagi dlm proses mendalami Islam..menghayati keindahan Islam..belajar menjadi muslimah sejati..bila makin belajar.terasa diri ini dihargai. :) seriously Islam itu sgt sweet..n diri ni pon meronta2 nk jd muslimah yg sweet :))

dan aq sgt bersyukur..dikurniakan parents yg sgt amik simple bab2 kenduri kawin nih..hehe..dan saya suka..tak payah buat pelamin,no photographer,no dj..baba kata yg penting tuk menghebahkan yg ank kita dh kahwin n nk jamu makan org2 kampung..dats it. :)
dan lg bersyukur bila dpt parents yg tak kisah pasal duit hantaran..kata baba "kita bukan nk jual anak,ank kita buka perfect nk letak smpi beribu2..asalkan menantu tak pukul anak kita suda" ."nti bila menantu buat loan sebab nk kenduri,lepas dh kawin anak kita juga yg susah.hidup dikelilingi hutang"..dats my luvly baba..sgt sweet..I love you baba n mama..sgt2 syg!!!

so.tuh baru jer pasal hari perkahwinan..mcm mana plak hari2 selepas perkahwinan tuh??dulu tak pikir pon..bla kwn2 ajak g kursus kawin..lek luu awal lg nih..tp bila pikir2 balik..umur dh 24 kot.at least u kena pikir jugak.wlpon skit amal..

so bg saya.perkahwinan tuh mmg satu process.process tuk belajar hidup dgn org lain.bak kata hlovate.housemate baru berlainan jantina..huhu.process tuk membentuk baitul muslim.process tuk membentuk ummah or melahirkan generasi yg satu hari nti dpt menegakkan agama Islam n meneruskan dakwah n tarbiyah yg pernah dibw oleh ayah n ummi dia satu masa dulu :) ........owh sgt sweet kalo ank sendiri nk sama2 berdakwah juga nti..mcm mujahid (ummi han's son) :))

senang ckp.tp x semudah itu Amal..huhu
tuk membina baitul muslim..diri sendiri kenalah hebat dulu.
dh betul2 ke diri ni say goodbye..sayonara pada jahilyah 24thn lps?
dh betul2 ke diri ni sujud n patuh pada arahan Allah s.w.t n mengamalkan amar makruf nahi mungkar?
dh betul2 ke diri ni mengamalkan sunnah Rasulullah?

susah.rasa sgt susah..dats y lah kena cari si housemate baru aka inche husband yg boleh bantu kita ke arah itu..bukan yg bw kita tersasar jauh dr Islam

mungkin skrng solat sorg2 or kdg2 berimamkan housemate sndi...nti solat berimamkan si suami..huhu

mungkin skrng bgun solat malam liat sungguh.InsyaAllah satu hari nti ada org yg tolong kejutkan n tolong temankan..mcm mama n baba :)

mungkin skrng baca Quran sorg diri..nti2 boleh bertadarus dgn si suami../dh cam pantun plak @_@

no wonderlah byk artikel yg ckp..kita bukan sahaja mencari seorg suami.kita mencari seorg imam..yg boleh bw n bimbing kita kepadaNya..yg sama2 aim tuk ke JannahNya../beauty!!



ada terbaca one of my friend pya status di fb

"Marry someone who will make you fall in love with Allah every single day..#IniYangIslamAjariKita :)" [Iqbal,2012]

sy sgt bersetuju dgn kenyataan ni..

kita kena pikir balik, kita hidup di dunia nih tuk apa?
dan trus terpikir ayat [51:56] "Tidaklah Aku ciptakan jin dan manusia melainkan tuk mereka beribadat kepadaKu" ..

"And I did not create the jinn and mankind except to worship Me."

kita hidup di dunia ini utk memperhambakan diri pada Allah..kepada Pencipta kita..
dats y kita kena

Marry someone who will make you fall in love with Allah every single day..cintakan Allah melebihi segala2nya..

n pasagan kita kena tahu yg dia ialah org yg ke-3 dihati kita..Allah s.w.t dan Rasulullah s.a.w yg sepatutnya bertakhta plg tinggi di hati kita ;)

semoga Allah mempermudahkan segala urusan (jodoh).n semoga dikurniakan imam yg dpt membimbing n sama2 ke JannahNya..Ameen..



psssttt: tiada istilah Islami couple di dlm Islam..kalo dh berkenan..nikah is da best way :) (emm greatest way i think..hehe)

picts:credit as tagged..if no tag,credit to the owner of the beautiful pics :)

May Allah s.w.t bless~~

Salam

1 comment:

Pages