floating icon




Monday, August 13, 2012

Dear Allah; A du'a for my future husband ♥



Assalamualaikum..

O Allah! Please grant me the one
Who will be the garment for my soul
Who will satisfy half of my deen
And in doing so make me whole

Make him righteous and on your path
In all he'll do and say
And sprinkle water on me at Fajr
Reminding me to pray

May he earn from halal sources
And spend within his means
May he seek Allah's guidance always
To fulfill all his dreams

May he always refer to Qur'an
and the Sunnah as his moral guide

May he thank and appreciate Allah
For the woman at his side

May he be conscious of his anger
And often fast and pray
Be charitable and sensitive
In every possible way

May he honor and protect me
And guide me in this life
And please Allah! Make me worthy
to be his loving wife

And finally, O Allah!
Make him abundant in love and laughter
In taqwa and sincerity
In striving for the hereafter!



by : كلنا مسلمون (We All Are Muslims)
credit to: I♥Muhammad@facebook

May Allah grant all the Muslim sisters with such husbands... Ameen! :)♥



i've bold a few quotes that i love.. :)

but hey sister especially you,Amal!!,please please please...if you want a super duper fantastic,awesome n charming husband..please change your inner self n lifestyle first..Islam di hati,bukan Islam di mulut..(peringantan untuk diri sendiri)

bukan mudah tuk membina baitul Muslim..
kalau husband anda superIman sekalipun tp anda masih di tampuk lama..masih tak nk berubah..takdak maknanya jugak..
at least berusaha ke arah kebaikan
berusaha tuk jadi lebih baik..
berazam tuk menjadi isteri solehah..

melahirkan ummah yg hebat memerlukan usaha dr kedua2 pihak;husband n wife
sebab tak semua org sempurna..kita bukan maksum
so..saling melengkapilah antara satu sama lain..
top-up la mana yg perlu..buang ego tuh amal.(sungguh aq seorg yg egomaniac;sometimes [-.-"] )
terima segala nasihat baik org..nasihat menasihati,ingat mengingati..


aritu,bila heart to haert dgn mama,
mama ada pesan..
"tak kisahla kita nk pilih pasangan yg mcm mana pon,yg penting kita boleh terima dia seadanya,n dia boleh terima kita seadanya"

"cari yg boleh bimbing kita,yg boleh guide kita pasal tajwid,mcm mana nk baca al-Quran dgn betul,yg boleh kejut kita qiam.mungkin waktu muda nih tak rasa lg,tp nti dh tua2 baru kita sedar yg pentingnya tuk cari husband yg ilmu agama dia lebih tinggi dr kita"
then aq reply dgn "memang dh rasa pon sekarang nk kena cari species2 cenggitu,tp masalahnya,nak cari kat mana?hehe"

"amal,dengaq ni mama nk cakap,kalau kita nk husband yg baik,yg soleh, kita kena ubah diri kita dulu.istiqamah dgn apa yg kita buat sekarang.jgn nanti tersasar plak,berubah balik"

sungguh,aku tak nak kembali ke zaman jahilliyah dulu..cukuplah dh 23tahun hora2 berjima-jimba hidup berlandaskan Islam..bukan mengamalkan islam..ada beza Islam dan islam yer :)


May Allah s.w.t bless~~

Salam..


pssstttt:pasnih aku yakin n jamin ada yg akan bertanya,"ko nak kawin eh amal?" seperti yg selalu dorg tanya..
sesungguhnya n bahawasanya aq tidaklah bakal menamatkan zaman bujang lagi =.=
apa yg ditulis,kebanyakkannya dtg dr hati,dr pembacaan,dr perkongsian,dr pemikiran..
tuk persediaan masa hadapan..

plot untuk love story kita biarlah Allah yg draph-kan,biarlah Allah yg nukilkan..biarlah Allah yg tentukan..He knows Best..saya percaya pada Allah..sebab kerana Dia,saya lahir di dunia ini..

Tuesday, August 7, 2012

#mabitKLCC



15 Ramadhan 1433
Assalamualaikum..
last saturday...another priceless moment dh berjaya dipahatkan cantik2 jer dlm hati ni..

yup.sgt priceless..

first time mabit di masjid..first time ikhtikaf yg agak lama di masjid..first time tido beralaskan carpet masjid..first time spread kaya ats roti tuk sahur..

sungguh..moment indah yg tak akan dilupakan..insyaAllah..

mungkin pada org lain..alahai dh biasa la buat benda2 nih semua..tp bg aq,bg insan yg baru diketuk pintu hati dgn tarbiyah dr Illahi..ini satu yg luar biasa..satu perkara baru..

mula2 bila kakak naqibah cakap kita akan iftar-ing n mabit di masjid Asy-Syakirin KLCC..diri ini byk sungguh persoalan..nk tido kat mana,org masjid tak kisah ker..

tp bila smpi pada waktu dan ketikanya..amboi.rasa cam lain pulak..rasa tenang..walaupon org sesungguhnya sgt ramai!..mulanya,pagi sabtu tu byk betol hal yg berlaku smpi pikir 2-3 kali jd ke aq nk g mabit nih..tp bla dh nk dekat petang,mula rasa keinginan yg membuak-buak nk ke sana..sebab rasa diri dh sgt down n perlukan suntikan2 semangat dr akhwat2 bulatan cinta dan rindu nk bertandang ke rumah Allah..trus tak pikir panjang,siap2 barang,msg kak fifi n pegi je..

bila waktu pengisian selepas taraweeh,kakak naqibah terchenta ada pesan.."walau apa pon niat kita sebelum nih,tp sekarang sila la ubah mind-set kita..dtg sini hanya kerana Allah s.w.t." ..

dan aq tersenyum..sebab pagi rasa mcm lain.petang rasa mcm lain..terima kasih Ya Allah kerana membuka hati ini disaat2 akhir..



akhwat2 till Jannah sy..cik fifi yg bertungkus lumus membawa makanan wlaupon dipesan berkali2 oleh kakak naqibah utk tidak membawa apa2 coz makanan mmg disediakan..hehe..mister potato n twisties cik fifi dihidangkan time moreh n sahur..first time makan jajan time sahur..hehe


tu diaaa kebanggaan Malaysia..masjid Asy-Syakirin terletak bersebelahan KLCC


dh nak smpi ..dh nak sampai.. dh nak smpi..


suasana di dataran masjid Asy-Syakirin


dimana kita berada al-Quran jgn dilupa...jadikan Quran sbg teman sejati sehidup semati :))


hidangan tuk iftar..terima kasih Masjid Asy-Syakirin.FYI, bubur lambuk itu sgt sedap!!rasa nk minta 2 mangkuk [-.-']


sebelum taraweeh...bertaaruf dgn sister2 bulatan cinta yg lain..berborak2 dgn kak shima..byk benda yg dibincangkan..terutamanya isu Palestine..SubhanAllah n thank you Ya Allah coz menemukanku dgn kak shima..she is sooooo fantastic..masyaAllah..kak shima skrng bekerja dgn Aqsa Syarif,sebuah badan NGO..sy pasti anda semua kenal dgn pertubuhan Aqsa Syarif if uollzz ada amik tau pasal saudara se-Islam kita di Palestine..dan kak shima ialah salah seorg aktivis yg menyertai rombongan ziarah Gaza pd Ramadan tahun lepas..


suasana moreh.. :)


terkesima mendengar bacaan al-Quran adik comel nih..masyaAllah,mendayu n lancar...tabik spring lah kt adik nih!


aktiviti taaruf dgn semua sisters yg hadir ditemani dgn keindahan cahaya KLCC..sungguh Allah Maha Kuasa Maha Agung..


OTW hantar kak sarah ke pintu KLCC..breathtaking view..smbil berjalan,smbil mendengar celoteh kak sarah n kak hidayah..bercerita pengalaman dorg di Kota Suci Mekah..SubhanAllah..dorg kata cahaya di sana lg berganda cantik dr KLCC nih..buat aq lg meronta2 tak sabar nk ke sana..insyaAllah,kalau ada rezeki n dipanjangkan usia.... :)
dataran KLCC penuh dgn lautan manusia..lautan remaja..tetiba tringat zaman jahilliyah dulu.tp xde la lepak mlm2 kt KLCC..tp still ada lepak menghabiskan msa dgn sia2 kt kolam KK7..masyaAllah..

rasa sedih..rasa pilu..kalo nk kenangkan balik zaman dulu2..

lagi rasa sedih n pilu coz masih tak berkemampuan nk bw remaja2 skrng tuk mencintai masjid..

sedih meilhat kelibat anak2 dara dgn sang teruna duduk berkepit smbil menghayati keindahan lampu2 di sekitar klcc..sedangkan tak jauh dr tempat dorg berdating tuh,kedengaran sayu2 suara tok imam mengimamkan solat taraweeh..

kata kak dayah..rugilah mereka n rugilah kita kalau kita tak bersungguh2 grab fadilat bulan Ramadan nih..
sungguh hanya org2 yg beruntung saja dpt merasai kemanisan Iman..
jgn salahkan Allah jika kita tersasar dr agamaNya..jgan salahkan Allah kerana tak bg hidayah..
INGAT!!!
Hidayah perlu dicari,bukan dinanti..

qiam n sahur..kenangan terindah lg!!!
byk bezanya qiam di rumah n di masjid..
kalau di masjid,tak terlewat bangun coz ada saja sister2 yg akan tolong kejutkan
kalau di masjid,alarm clock nya = bacaan2 indah kalimah Allah.zikir dan selawat..secara LIVE..bukan dr mp3 hp or ipod ;)

malangnya,tak sempat nk snap pic sewaktu sahur..sungguh ketenangan yg dirasai mmg tak dpt nk dibandingkan dgn moment2 lain..

tenang

bercucuran air mata menangisi dosa2 lampau
bacaan2 kalimah Allah yg sentisa mengetuk pintu hati..
sungguh..aku rindu nk rasa setenang tuh..disaat ini..

bersahur bersama sister2 bulatan cinta = priceless moment..
menu-nya biasa2 saja..roti kaya and roti berjem anggur..air vico :)
tp..sebab dibuat dgn penuh kasih sayang n ikhlas..semuanya jd sedap.weee.alhamdulillah.


sayonara masjid asy-Syakirin..ada rezeki,ada kelapangan waktu, n jika dipanjangkan usia dan diizinkan Allah..InsyaAllah kita bertemu lagi..nanti..:))


selesai dhuha..kami pon pulang~~~ Alhamdulillah


May Allah s.w.t bless~~

Salam :)

Pages