floating icon




Wednesday, September 4, 2013

pencinta awan dan camera

Salam..

suka tangkap gambar
tak suka bergambar

bila screen camera retak seribu
punah luluh segala suka duka as a 'not so talented photographer'

baba kata "nanti baba beli dslr"
mama kata "besar gedabak tak sesuai tuk girly girl"

heh..girly nyer lah amal..

memory card camera..
hanya penuh dengan gambar awan..
anak sedara..carta ke-2

dulu..pegi mana-mana..
camera tak pernah tinggal
mesti ada bersama 

sekarang..biarlah..
sedih screen retak seribu tak habis lagi

tapi hari ni..
terasa nak kembali ke era 'itu'


tunggu je lah suatu hari nanti..

UM, 2009


                                                                       Subang, 2010

                                                                   Kundasang, 2012

Manukan Island, 2012

Kota Kinabalu, 2012

Awan itu macam chipsmore
Sekejap ada sekejap hilang

Awan itu macam hati
Sekejap putih sekejap gelap menyepi


pssssst:
Ini..hanya 5 gambar
dari beribu gambar dalam folder 'awan'

itu saja kisah pencinta awan dan camera retak seribu..

Sekian

Wsalam..







Tuesday, May 28, 2013

HATI

Assalamualaikum..

hati manusia cepat berubah kan?

baru dapat rasa perasaan "hati cepat berubah" ni

bila terfikir balik, kenapa cepat berubah..lepas tu baru tersedar..

yg sebenarnya Allah yg pegang hati-hati ini..*sepatutnya kena sedar dari dulu lagi*

bukan hati saja..pemikiran,iman, dan akhlak kita juga cepat berubah..

Hanya mampu berdoa moga Allah ubah segalanya ke arah yg lebih baik..bukan yg menyesatkan..



Hati saya telah berubah..
Hati ini tertarik kepada 'kebaikan'
Hati ini tertarik kepada 'persamaan'

Moga ini petunjuk dari Allah, untuk tinggalkan segala kekusutan yang lalu.
Allah beri jalan, untuk sesuatu yang baru..

Moga ini yang terbaik..Ameen


May Allah s.w.t bless~~

Salam


Sunday, May 19, 2013

Spring, I Love You Best

I wish I had someone who 
suddenly arrive
And show me how the flowers grow 
and come out in winter field
I wish I had someone new
tender to my heart


Someone who will share me 
precious time
Someday you will find me 
in the hands of the wind
Somehow you will lead me 
to the warmer nights
Someday you will find me 
in the hands of the wind
Somehow you will lead me 
to the warmer nights


If I had pretty spring 
at the corner of my heart
I will say goodbye to winter land, 
you so cruel the winter wind
and I will check the through the phone, 
the number is 131


Don’t you know the truth is 
in fine weather
I love you best
I love you best


Someday you will find me
in the hands of the wind
Somehow you will lead me 
to the warmer nights


Someday you will find me
in the hands of the wind
Somehow you will lead me
to the warmer nights


Friday, May 10, 2013

It's been a while

Assalamualaikum

Kadang-kadang dalam hidup ni kita kena memilih..sometimes kita diberi dua pilihan dan kadang-kadang hanya 1 pilihan..

 Kalau hanya 1 pilihan, kenapa perlu memilih?
dulu tak pikir pun
tapi sekarang bila dh kena batang hidung sendiri baru tau macam mana terseksanya nak memilih walaupun hanya ada 1 pilihan.


Sebab kita hanya ada 1 pilihan, so kita nak pilihan inilah yang terbaik untuk kita.
Istikharah dan doa..ini subjek utama bila 'pemilihan' harus dibuat :)
Allah saja yg tahu rasa tenang itu..
tapi bila ada lagi 'ancaman' luar, ketenangan itu sedikit demi sedikit lenyap

 Jauh aku lari,semata-mata untuk memilih.
Hati tak tenang selagi kata putus belum dibuat.
Orang sekeliling mula bertanya..aku mula risau,mula rimas LOL

Doa..dan terus berdoa
Sekarang,rasanya sudah ada kata putus walaupun 'pemilihan' masih belum dibuat
Ada urusan yang lebih penting untuk difikirkan, ada masalah untuk diberi perhatian lebih dan untuk diselesaikan
siapkan master dulu Amal..itu saja..itu saja

 Urusan lain..'pilihan' itu, biar Allah yang uruskan.
Suatu hari nanti pasti Allah tunjuk jalan :)
Yakin dan redha.


Hati kembali tenang
Dah boleh pulang ke KL halaman.. :)
Terima Kasih Allah, untuk hari yang dah berlalu, untuk hari ini dan untuk masa hadapan.Alhamdulillah

Satu..tak semestinya keseorangan



May Allah s.w.t bless~~

 Salam


pssst: It's been a while hanya tajuk. Nak menunjukkan dah lama blog ini takde entry baru. Aku hanya menulis bila sedih..bila gembira..mostly bila hati rasa nak meluahkan sesuatu. Ini bukan cliche..

Dua ^^

Friday, January 11, 2013

Mereka..anugerah dr Allah S.W.T

Assalamualaikum. Disebabkan "ketegangan" emosi yg melampau di lab, aq call mama.Bercakap dgn mama is the best way tuk kutip balik semangat-semangat yang hilang. Tapi malangnya kredit tinggal RM 1.00++. So kalau terputus nti..terputuslah! Mama jwb panggilan dgn suara yg sgt excited..and i was like "awat suara mama kuat sgt.happy nye" dan mama jwb " yelah anak call mesti la happy" tergelak kecil,tp dalam hati Ya Allah,aku ni jarang sgt call mama lately nih.Selalunya mama yg call dulu.im so sorry T_T

 Tiba2 dgr mama ckp "abg,berdiri la elok2" pastu sayup2 dgr suara baba. Lupa pulak yg baba dh pencen, of course la 24hours ada kat rumah sekarang.
 "Mama tengah buat apa tu?"
 "Ni haa tengah dok timbang berat baba. Tunggu sat naa.."

 Dalam hati, aigoo credit dah la dok nazak nih,kang tak sempat ckp. Tapi, bila dengar dialog dorg.rasa lucu,rasa happy, rasa sedih, rasa sayu.. Dorg dh mendirikan rumahtangga lebih dari 30 tahun, tapi kasih sayang ,sifat romantik tak pernah pudar, malahan makin bertambah2 rasanya. Kadang2 rasa jeles bila tgk baba slalu dok puji mama..HAHA
 baba : "berat dh turun sikit nih"
mama : "amal,tau tak baba dh rajin sekarang,abis semua dia kemas. Balik la cepat, tengok bilik hampa baba kemas dh macam hotel. tuh yg berat dh turun sikit tuh"

 Haha..sweet. Baba dh jadi suri rumah sepenuh masa skrng..

 "Mama, mcm mana kes banduan terlepas tu?"
 "Semalam dh ada yg kena tembak, tanam kat masjid sini. Budak Kubang Ulu."
 pastu dgr suara baba "kawan amal la tuh, umuq 22" dan mama dengan lajunya menjawab "junior dia kot. budak tuh baru 22. Amal lagi tua.." aq gelak2

"dh 25 mama"
 "haa anak kita dh 25. anak dara kita dh tua la ustaz Rhaffor..." NAH KENA SEBIJIK ..TUA! =.=

 dan sebenarnya,sepanjang aq call tuh, just dengaq conversation between mama n baba..aq jadi org ketiga..LOL.. dan tiba2...senyap sunyi~~~menandakan credit dh abis

 text mama : haha.credit abis dan mama reply dgn : siannyer.. here goes my mama..[-.-']

 Rasa sedih.rasa sayu. Tak dpt nak meluangkan masa dgn mereka lebih lama..rasanya abis master nih nak balik dok Penang.sekian Mereka anugerah dr Allah yg tak terhingga. Tiket kita nk masuk syurga mmg banyak disebabkan mereka. Selagi mereka masih berada di dunia ini..hargailah mereka!sebelum mereka pergi buat selama-lamanya.
to baba and mama : Thanks for everything. May Allah s.w.t bless. Love you guys for the sake of Allah. Wsalam.

Pages